Ръководството на НАТО е заявило днес на срещата с Русия,

...
Ръководството на НАТО е заявило днес на срещата с Русия,
Коментари Харесай

НАТО: Русия не е готова засега да продължим диалога

Ръководството на НАТО е декларирало през днешния ден на срещата с Русия, че алиансът е подготвен да насрочи поредност от договаряния по разнообразни тематики, в това число взаимно понижаване на ракетите в Европа, само че Москва ясно е декларирала, че не е подготвена на такава крачка, съобщи генералният секретар Йенс Столтенберг след края на срещата, траяла няколко часа в централата в Брюксел.

Но съгласно него диалогът е бил прям, потребен и по няколко въпроса. Сред тях е бил и планът за съглашение с НАТО, препоръчан от Москва в средата на декември, който руснаците са показали.

" Има обилни разлики сред съдружниците от НАТО и Русия. Няма да е елементарно превъзмогването им, само че е позитивен знак, че двете страни седнахме на една маса и се заехме със съществени въпроси ", сподели той.

" Русия съобщи, че желае време, с цел да се върне с отговор по някои от нашите оферти и ние сме подготвени да я изчакаме. Диалог и диалози са нужни - в това число с двустранни формати и ОССЕ. Благодарни сме и от тесните съвещания със Съединени американски щати преди и след договарянията с руснаците в Женева ", сподели Столтенберг. " Но за съществено съглашение несъмнено е нужно понижаване на напрежението към Украйна от страна на Русия. Това е най-лесният метод, подготвени сме да обсъждаве терзанията си и постоянно сме призовавали Москва да следва този път ", допъли генералният секретар.

На няколко пъти след въпроси от публицисти Столтенберг посочи, че на съветската делегация е било декларирано, че в листата им с претенции има неща, по които да се беседва, само че измежду тях не са фундаментални правила на европейската сигурност, в това число правото на Украйна да кандидатства и да стане член на алианса, в случай че изиска. " Такъв принцип е и спазването на границите и НАТО няма да прави компромис със суверенитета на страните и правото на съдружниците да се пазят. Русия има войски в Грузия, Украйна и Молдова без единодушието на управляващите в тези страни и са нежелани там ", подсети Столтенберг.

" Украйна е суверенна страна, не е опасност за Русия - най-голямата сухопътна мощ в Европа - и може да взема решение какво желае. Русия към този момент употребява мощ против Украйна и окупира Крим през 2014 година и управлява посредством сепаратистите Донбас. Затова става дума за противоположното - Русия е агресорът и струпва десетки хиляди военни, дронове, артилерия край Украйна. Това е казусът. Кризата е дело на Русия и по тази причина е значимо тя дая деескалира. Украйна има право на самоотбрана и НАТО ѝ оказва помощ да осъществя това си право. "

Столтенберг даде образец и с позицията на неутралните Швеция и Финландия в последно време във връзка настояванията на Русия: " Те бяха доста ясни в последно време за това - стартира ли сходно ограничение на правото самичък да решаваш за едни, само че не за други страни, значи ще има две категории страни в Европа. Идеята, че не можеш да правиш каквото искаш, е връщане на сферите на въздействие - съседите на Русия би трябвало да осъзнаят, че това е рисков път. "

Подробности очаквайте по-късно на.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР