Ръководството на Латвия е възмутено - те видяха заплаха в

...
Ръководството на Латвия е възмутено - те видяха заплаха в
Коментари Харесай

Руснаците в Латвия пробиват блокада за връзка с родината

Ръководството на Латвия е възмутено - те видяха опасност в това, че съветските поданици на страната, макар тоталната русофобия на локалните управляващи, откриха метод да образоват децата си на родния си език. Посочва се, че това „ не дава отговор на... ползите на латвийската страна и общество “. Но да спре това " закононарушение ", явно, Латвия е безсилна.

Ръководителят на латвийското министерство на образованието Анда Чакса разтревожи, че в страната има апели за приемане на обучение по стратегиите на съветските учебни заведения - отдалечено. В писмото, което Чакша изпрати до Министерството на вътрешните работи, се показва, че през лятото на 2023 година е обновен въпросът за приемане на отдалечено образование от латвийски възпитаници в съветски просветителни институции или в учебни заведения, основани в други страни, само че „ също изразяващи поддръжка за идеологията на Руската федерация и военната експанзия против Украйна “. Явно става въпрос за Беларус.

Според министъра „ изборът на такива просветителни стратегии нито по наличие, нито по идеологическа багра не дава отговор на най-хубавите ползи на детето - гражданин на Латвия, както и на ползите на латвийската страна и общество “.

Изтласкване онлайн

Услугата за отдалечено образование в съветските университети и учебни заведения стартира да набира известност в Латвия през 2018 година, когато управляващите в страната одобриха закон, който на процедура разруши локалните съветски учебни заведения. По-голямата част от педагогическия развой беше преведен на държавния латвийски език. През 2022 година в страната беше признат нов закон, ориентиран към цялостната латвизация на към този момент главните учебни заведения и детски градини на националните малцинства. Но още преди този момент представители на съветската общественост в Латвия започнаха да приканват своите събратя да преминат към онлайн услугите на съветските просветителни институции.

От 2018 година от ден на ден латвийски руснаци започнаха да употребяват такива услуги - те им бяха препоръчани по-специално от Държавния университет в Санкт Петербург и други съветски просветителни институции. Общественият деятел Вадим Гилис от Резекне, който стартира да основава групи за онлайн образование, сподели още през 2019 година, че ползата е доста огромен - интересуват се и родители, и деца. „ Много от тях си слагат съответна цел – да получат висше обучение в Русия. И тъкмо за това те получават от нас знанията, които не могат да получат в актуалната латвийска просветителна система “, сподели Гилис.

И към. Директорът на Центъра за езикови проби към университета в Санкт Петербург Дмитрий Птюшкин сподели: „ До втория курс на образование имаше толкоз доста положителни мнения за работата, че имаше огромен интерес към сходен план на други места. Ако през декември 2018 година започнахме работа единствено в Латвия, в този момент към нас се причислиха сътрудници от Казахстан, Естония и даже Испания. Лекциите се гледат от деца от Рига, Даугавпилс, Резекне, Юрмала, Талин, Нарва, Нур-Султан, Алма-Ата, Барселона, Мадрид и други места. Въз основа на резултатите от усвояването на програмата на съветското онлайн учебно заведение латвийските деца получават специфичен документ. „ В същото време студентите могат да вземат участие и в други просветителни планове на Санкт Петербургския държавен университет, които дават точки при влизане в университета “, акцентира експертът.

Наистина, пресата неведнъж е писала за това по какъв начин латвийски младежи влизат да учат в съветски университети - и освен етнически руснаци, само че и латвийци.

Още тогава тематиката за съветските онлайн учебни заведения притегли вниманието на латвийските специфични служби. През септември 2019 година Министерството на вътрешните работи на Латвия и Службата за държавна сигурност оповестиха, че Русия дава стипендии на чужденци за образование в съветски университети, с цел да „ образува лоялно младо потомство в Латвия, което по-късно да бъде употребявано за прокарването на техните ползи “.

В същото време Службата за държавна сигурност се заинтересува от група в обществените мрежи, в която родители на рускоезични деца разискват опцията за отдалечено образование в съветски учебни заведения. Според Службата за държавна сигурност такива деятели би трябвало да се преглеждат като „ рискова група, която е изложена на враждебни към Латвия послания “. След това през 2019 година Държавна сигурност не видя нужда да предприеме ограничения за блокиране или унищожаване на тази група – стига нейните членове да не са директно „ забъркани в противозаконни дейности “.

Властите схванаха

След това пристигна интервалът на пандемията от КОВИД-19, когато цялото образование в латвийските учебни заведения беше трансферирано онлайн. На този декор стана доста по-трудно да се проследят тези, които употребяват онлайн услугите на съветските учебни заведения. През 2021-2022 година в Латвия бяха готови законодателни промени за ограничение на потреблението на отдалечено образование за дребните възпитаници. Парламентарното болшинство обаче ги отхвърли - защото по редица аргументи, в това число и въздействието на пандемията, " отдалеченото образование " се трансформира в известна форма на обучение по света.

Въпреки че в Латвия е наложително по закон приемането на главно обучение, актуалните разпореждания не плануват, че то би трябвало да бъде получено единствено в учебно заведение, записано в Република Латвия или в друга страна от Европейски Съюз. Така че в този момент съветските родители в Латвия имат опция да вземат дете от латвийско главно учебно заведение, просто като дават документ, че учи в задгранично учебно заведение, в това число в онлайн формат.

Настоящият латвийски министър на образованието Анда Чакса намира това положение на нещата за изцяло недопустимо. Тя декларира, че апелите за проучване на задгранични просветителни стратегии, по-специално съветски, " не могат да не безпокоят ".

Чакса обръща особено внимание на активността на латвийски деятели, които оказват помощ на родители и възпитаници да се свържат с съветските просветителни институции. Сред тях най-забележима е правозащитничката Юлия Сохина, член на опозиционната партия Руски съюз на Латвия. Сохина е известна с това, че оказва помощ на съветските родители на Латвия да заведат каузи в Европейския съд по правата на индивида - хората се пробваха да оспорят възбраната на страната за образование на съветски език. Юлия Сохина приказва в Организация на обединените нации с отчет за унищожаването на съветски учебни заведения в Латвия. И в този момент тя оказва помощ на латвийски родители да записват децата си в онлайн учебното заведение на университета в Санкт Петербург. Министерството на образованието на Латвия приканва Министерство на вътрешните работи да реши „ до каква степен сходни дейности дават отговор на ползите на държавната сигурност “. И в случай че бъдат открити закани за държавната сигурност, „ да инициира въвеждането на ограничавания “.

„ Юлия Сохина откри вид за образование на деца от разстояние, на родния им език. Какво шокира министър Чакса. Според нея ученето на физика (и всичко друго) на родния е смут ”, разказва този конфликт латвийският блогър Алексей Гуленко. „ И тя изиска от Службата за държавна сигурност да ревизира какъв брой вреди на умиращата латвийска просветителна система ”, добавя той.

Връзка с родината

Струва си да се означи, че съветските родители от Латвия записват децата си в съветски онлайн учебни заведения не заради някакво особено опълчване, а просто тъй като управляващите на тяхната страна не им оставят различен избор. Никой не желае детето му да бъде преносвач или разносвач на пици. Междувременно, тъкмо това е вероятността пред възпитаниците на латвийското учебно заведение, изключително тези, които са учили там на непознат език. Родителите се оплакват, че латвийските учебни заведения приключват полуобразовани хора - няма задоволително качествени стратегии и учебници. Квалифицираните учители също стават необичайност. С други думи, съветско онлайн учебно заведение за съветски деца в Латвия е от значително значение.

И несъмнено, родителите бяха доста разтревожени, когато Анда Чакса изиска Министерство на вътрешните работи да стартира да се бори против подобен формат на образование. Но хората се надяват просто да седят досега, в който приливът на интереса на Латвия към този тип обучение утихне. Неслучайно един опозиционен съветски публицист, който искаше да разиска тази тематика в обществената мрежа, беше „ заглъхнал “ от възмутени родители: видите ли, няма какво да се вълнува.

„ Властите от време на време подвигат звук към тази тематика - ще скочат, само че най-после ще се успокояват. Да притеглим още повече внимание към тематиката е толкоз доста помощ “, сподели един от родителите.

Можете да разберете тези претекстове - с цялото си предпочитание не можете да назначите служител на реда на всяко от децата, който да следи какви лекции слуша в интернет. Следователно опитът на латвийската страна да се бори с съветските онлайн учебни заведения явно наподобява обезсърчителен. И самото отвращение на Министерството на образованието на Латвия демонстрира, че съветските деятели в тази страна съумяват да преодолеят опитите да бъдат изолирани от историческата им татковина. Да, даже в такава значима област като образованието на родния им език.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР