Ръководството на Комисията за защита на личните данни ще бъде

...
Ръководството на Комисията за защита на личните данни ще бъде
Коментари Харесай

Изслушват ръководството на Комисията за защита на личните данни за теча от НАП

Ръководството на Комисията за отбрана на персоналните данни ще бъде изслушано във краткотрайната парламентарна комисия, която би трябвало да обясни приключването на информация от Националната организация за приходите. Миналата седмица комисията наложи санкция от 5,1 млн. лв. на Национална агенция за приходите поради случая, само че от приходната организация я апелират и имат намерение да подхващат правосъдни дейности против причинителите на хакерската офанзива.

Междувременно от Министерството на финансите разгласиха плана с промени в данъчното законодателство за следващата година.

Глобата, която бе наложена на Национална агенция за приходите и в следствие обжалвана, е една четвърт от оптимално вероятната, съобщи пред БНР ръководителят на Комисията за отбрана на персоналните данни Венцислав Караджов в деня на оповестението на решението.

Глобата дава отговор изцяло на откритите обстоятелства и условия в процеса на инспекцията. Самият админ е подхванал задоволително безапелационни дейности откакто се е случил този непозволен достъп да осведоми гражаните и да отбрани информацията, добави той.

Заради непозволения достъп данните на милиони българи циркулират свободно в интернет, а дали и ние сме измежду тях - можем да проверим на уеб страницата на организацията. Хакерската офанзива съответства с годишния отпуск на шефа на Национална агенция за приходите Галя Димитрова, която тя не го приключи с аргумента, че е имала извънредно значим персонален мотив.

Оставката е най-лесното нещо. Говорила съм доста пъти с министър Горанов, в това число и по тази тематика. Това, което той желае от мен, е решения, а не оставка, уточни тя.

Заради хакерската офанзива от бизнеса желаеха ново отсрочване на условието за подаване на информация за касовите бележки към Национална агенция за приходите до пет минути от покупката. Текстовете към този момент са годни за част от компаниите, само че не и тези, които употребяват програмен продукт за ръководство на продажбите. Макар и да не обвърза директно с приключването на данни, Национална агенция за приходите се съгласи на новата пролонгация, само че даде обещание - да е последна.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР