Ръководството на градския съвет в Одеса съобщи, че днес е

...
Ръководството на градския съвет в Одеса съобщи, че днес е
Коментари Харесай

Демонтаж: В Одеса решиха да премахнат паметниците на Екатерина Втора и Александър Суворов

Ръководството на градския съвет в Одеса заяви, че през днешния ден е взел решение за разглобяване и пренасяне на така наречен " монумент на създателите на града ", съществена част от който е скулптурата на съветската императрица и главорез на украинския народ Екатерина Втора.
 
По-рано денем народен представител от Върховната рада в Киев сподели, че изпълкомът на Одеския градски съвет е решил да бъде демонтиран паметникът на съветския завоевател-пълководец Александър Суворов. Премахването на паметника е предшествано от онлайн гласоподаване каква да бъде неговата понататъшна орис. Гласували са към 8000 души като повече от половината са се изказали изрично за премахването му, заяви зам.-кмътат на Одеса Олег Бриндак, представен от " Настоящее время ", малкия екран на Радио Свобода. 
 
През последните години в Украйна има акция за " тотална декомунизация и дерусификация ", като се отстраняват съветски и руски монументи и се трансформират географски названия, свързани с Русия и Съветския съюз. 
 
" Екатерина Втора в началото забранила да се преподава на украински език, да се печатат украински книги. След това е почнало физическо заличаване, анулация на хетманския ред и казашките порядки. След това тази кървава палачка е почнала провеждането на многочислени депортации от Украйна и на татари от Крим, където са заселвани москали. Именно те са днешните окупатори ", декларира пред изданието Евгений Добриян, един от уредниците на " антиекатеринински " акции на митинг. 
 
" През 1783 тя (Екатерина Втора, бел. ред.) е направила от свободните хора на Слободска Украйна и Хетманщина крепосни, - отбелязва историкът Тарас Гончарук. - Как е допустимо да се постанова иго в Европа в края на XVIII? ".
 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР