Ръководството на Федералния резерв е обсъдило възможността за предоставяне на

Ръководството на Федералния резерв е обсъдило възможността за предоставяне на ...

Фед може да актуализира насоките си за покупка на облигации скоро“.


Ръководството на Федералния резерв е обсъдило възможността за предоставяне на още насоки за своята стратегия за покупка на облигации по време на последната си среща на 4-5 ноември.

„Много участници (в срещата – бел. ред.) прецениха, че Комисията (за отворения пазар – бел. ред.) може да иска да подобри своите насоки за покупка на активи относително скоро“, става ясно от протокола от последното заседание на комисията, публикуван в сряда.

В допълнение „повечето участници прецениха, че насоките за покупка на активи трябва да предвиждат това, че увеличаването на притежаването на ценни книжа на Комисията ще намалее и ще спре по някое време, преди Комисията да започне да повишава целевия диапазон за лихвата по федералните фондове“, се казва в протокола.

Следващата среща на ръководството на Фед е на 15-16 декември.

Централната банка на САЩ намали основната си лихва  до почти нула през март заради последиците от коронавирусната пандемия и ускори програмите си за покупка на облигации, за да налее ликвидност във финансовата система.

Банкерите също така сигнализираха, че най-вероятно ще запазят лихвите близо до нулата до края на 2023 г.

Фед в момента купува американски държавни ценни книжа и обезпечени с ипотеки ценни книжа за около 120 млрд. долара всеки месец

Новият пик в броя на болните от коронавирус през последните седмици в САЩ, както и все по-малките шансове за нов мащабен фискален пакет от помощи помрачиха икономическите прогнози и увеличиха очакванията, че Фед ще предприеме допълнителни мерки в подкрепа на икономиката.

Но протоколът от срещата на 4-5 ноември не дава индикации, че ще има промяна в параметрите на програмата за покупка на облигации по време на следващата среща през декември.

„Въпреки че участниците не прецениха, че непосредствена корекция на темпа и състава на покупките на активи не е необходима, те отчитат, че обстоятелствата може да се променя“, се казва в протокола.

Източник: investor.bg