Ръководството на ЕНЕРГО-ПРО се срещна с представители на местната власт

...
Ръководството на ЕНЕРГО-ПРО се срещна с представители на местната власт
Коментари Харесай

Управителите на ЕНЕРГО-ПРО проведоха срещи с местната власт онлайн

Ръководството на ЕНЕРГО-ПРО се срещна с представители на локалната власт във Варна, Добрич и Горна Оряховица. Част от срещите се организираха онлайн, с цел да не се основават непотребни опасности в изискванията на повишен брой случаи на носители на ковид в страната. Управителният съвет на компанията - Ангел Ангелов, Анжела Тонева и Георги Коршия - дадоха опция на представителите на локалната власт да се срещнат с настоящи планове и новости в енергийния бранш и да слагат значими за инфраструктурата и бизнеса в съответната община въпроси от енергийно естество.

По време на срещите беше разяснена в елементи идната либерализация на енергийния пазар, като бяха разисквани съответни проблеми по отношение на правно одобрената смяна, касаеща дребния бизнес. С последните промени в Закона за енергетиката, оповестени в Дъждовни води, бр. 57 от 26.06.2020 година, от 1 октомври 2020 година се планува всички небитови клиенти, в това число и тези, чиито обекти са присъединени към електроразпределителната мрежа на равнище ниско напрежение (около 300 хиляди на брой на територията на цялата страна с общо годишно ползване от ≈ 4,5 TWh.), да закупуват електрическа енергия за своите потребности по свободно контрактувани цени. Основните условия за присъединяване на пазара са: клиентът да няма просрочени отговорности към предходния си доставчик; да е титуляр на партидата; да даде лист с всички обекти.

В полемиките сред ЕНЕРГО-ПРО и локалната власт беше наранена тематиката за новите цени на електрическата енергия на контролиран пазар от 01.07.2020 година, одобрени от КЕВР, в това число беше разискван процесът по актуализация на данните на небитовите консуматори за предоставената им мощ, като за препоръка с повече информация беше посочен уеб сайтът на ЕРП Север. Коментирана беше и тематиката за либерализацията на семействата през идващите години, като беше очебийно, че това е иден развой, който е част от европейската самодейност за построяването на изцяло либерализиран интегриран вътрешнообщностен пазар с електрическа сила.

Ръководството на ЕНЕРГО-ПРО употребява опцията да запознае локалната власт с хода на осъществяване на капиталовата и ремонтната стратегии на ЕРП Север за 2020 година и настоящите енергийни обекти на локално равнище за повишение качеството на услугата електроснабдяване. Проектите се извършват с ускорени темпове, с цел да се навакса забавянето по време на изключителното състояние, когато в поддръжка на бизнеса и семействата плануваните спирания на електрозахранването бяха прекратени.

Срещите завършиха с двустранно стихотворец ангажимент за открит разговор и бъдещо интензивно съдействие по енергийни въпроси.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР