Ръководството на Държавата консолидационна компания (ДКК) ще сезира днес прокуратурата

...
Ръководството на Държавата консолидационна компания (ДКК) ще сезира днес прокуратурата
Коментари Харесай

Бившият шеф на Кинтекс: Изнесли сме оръжия за Украйна през Румъния за 200 млн. лв.

Ръководството на Държавата консолидационна компания (ДКК) ще сезира през днешния ден прокуратурата за част от констатациите, изнесени в отчет от инспекция на положението на " Кинтекс ". Това заяви на конференция Смиляна Нитова, изпълнителен шеф на ДКК.

" Досега остарялото управление и изпълнителният шеф на " Кинтекс " Александър Михайлов не са показали годишен финансов доклад на сдружението, нито сходен доклад за първото тримесечие на тази година ", сподели Нитова.

Вчера новият Съвет на шефовете на свое съвещание е приел и двата доклада. Според тези доклади облагата на сдружението за първото тримесечие на годината е към 17 пъти по-малка по отношение на същия интервал на предходната година.

Съветът на шефовете на ДКК е упълномощил на Съвета на шефовете на " Кинтекс " да направи инспекция на положението на сдружение и да показа отчет от тази инспекция, заяви Българска телеграфна агенция.

" Във връзка с изнесени лъжи от някогашния изпълнителен шеф на " Кинтекс " Александър Михайлов във връзка с изказванието му, че той е сключил доста преференциален контракт за сдружението за 42 млн. евро за експорт на специфична продукция, подобен не е открит в сдружението ", сподели Нитова, която цитира резултати от отчета.

Досега са сключвани контракти за активност, която дублира активността на чиновници от сдружението, добави тя. Има и контракти, които преповтарят избрана активност, става дума за припокриване активността на един цивилен контракт с различен подобен настоящ. По думите на Нитова очевиден е казусът с агентски контракт, като там са платени над половин милиона $ за активност, която е осъществена преди сключването на този контракт. Тя добави, че за един ден - на 20 февруари тази година, е подписан договорът, съглашение към него и проформа е показана фактурата от другата страна и в едноседмичен период е платена посочената сума.

" При инспекцията е открито, че всички контракти, сключвани за 6 месеца обратно, не са докладвани в Съвета на шефовете. От това следва изводът, че Михайлов е управлявал еднолично сдружението и не е спазвал разпоредбите на устава, контракта за ръководство и разпоредбите за работа на Съвета на шефовете и не е уведомявал управление на ДКК за подписаните контракти ", съобщи Нитова.

Друг по думите ѝ очевиден случай от работата на остарялото управление на " Кинтекс " е обвързван с това, че " през този интервал има отвод в Египет от представителството на ВМЗ от " Кинтекс " и е трансферирано на частната компания БИМ, където Михайлов е били на управителна служба.
Бившият началник: Изнесено е оръжие за Украйна за 200 млн. лева
В същото време Александър Михайлов съобщи пред медии, че България е изнесла оръжие за Украйна - през Румъния - за 200 млн. лева Той посочи, че става дума за снаряди за системите за залпов огън " Град ".

Той твърди, че главният път на оръжие за Украйна е през компании медиатори в Полша, заяви Българска национална телевизия.

Михайлов сподели, че Асен Василев знае митническите товарителници за износа и даже им цитира номерата.

" Причините за уволненията - моето в " Кинтекс " и във ВМЗ, доста си наподобяват. Когато стартират да идват контракти за десетки и стотици милиони, се сменя управлението и се оклеветяват хората с погрешни изказвания. Може би задачата е да се сложат нови, наши, послушни хора и да се спре контрактуваното - българско оръжие продължава да отива в Украйна през медиатори в Полша ", сподели Михайлов.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР