Ръководството на болница Шейново“ наказва трима, заради случая с разменените

...
Ръководството на болница Шейново“ наказва трима, заради случая с разменените
Коментари Харесай

Трима са с наказания за размяната на бебетата в „Шейново“


Ръководството на болница „ Шейново “ санкционира трима, поради случая с разменените бебета, съобщи шефът доктор Румен Велев. Старшата акушерка е намалена в служба.

Наказанията са дисциплинарни след вътрешна инспекция. Вчера Медицинският контрол разгласи, че също ще наложи наказания.

Планира се двете фамилии да разменят бебетата на следващия ден, научи импровизирано bTV. В хода на деня част от страните по проблема не потвърдиха тази информация.

Адвокати по фамилно право са безапелационни, че размяната може да стане елементарно и бързо, без да се водят каузи. Към съда фамилии могат да се извърнат за компенсации, които болничното заведение да им заплати за породения стрес. Това, несъмнено, може да стане и с извънсъдебни съглашения.

Директорът на болница „ Шейново “ не счита, че би трябвало да подава оставка.

„ Виждам моята роля в това да изградя оптимално бързо и да подобрим нашата система за работа и изписване на бебетата “, изясни доктор Румен Велев.

Така болничното заведение вкарва промени - при изписването на бебетата върху документа се подписват двама души, а не един от болничното заведение. Майката собственоръчно да написа номера на гривната на детето.

Болницата се е срещала с юристите на двете фамилии. По думите на шефа има единодушие, че децата би трябвало да се върнат допустимо най-скоро при биологичните си родители.

От Национална мрежа за децата споделят, че казусът повдига и въпроса за какво у нас всеобщо бебетата се отделят от майките в първия час на раждането им - нещо, което опонира на международните практики.

„ Нашите лечебни заведения не са готови за това да оставят бебето до майката незабавно след раждането, а това в действителност е извънредно значимо, както явно, с цел да се предотвратят такива неточности с разменени деца. Това то да бъде до майката в първия час от живота си води до това да има по-добри сърдечни индикатори, по-добре се приспособява към света “, изясни Мария Брестничка от Национална мрежа за децата.

От болница Шейново обмислят да вкарат сходна процедура.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР