Ръководството на Българската академия на науките даде официална пресконференция, на

...
Ръководството на Българската академия на науките даде официална пресконференция, на
Коментари Харесай

БАН: НИМХ да мине към Светия Синод, и без това времето е Божа работа

Ръководството на Българската академия на науките даде публична конференция, на която обясни решението на Общото заседание за извеждането на Националния институт по метеоролгия и хидрология. На брифинга още веднъж бе декларирано ясното желание, че Национален институт по метеорология и хидрология ще бъде изваден единствено отчасти от структурата на Българска академия на науките, като точно в термина " отчасти " останаха неясности, оповестява " Канал 3 ".

Според шефовете на Академията през 2018 година развила конфликтна обстановка, почнала като неодобрение от страна на Национален институт по метеорология и хидрология от разпределението на годишната бюджетна дотация и ескалирала до искане за обособяване на института. Според управлението на Българска академия на науките провежданата акция обаче петни името на институцията и съставлява опасност за нейната целокупност като народен проучвателен център.

" Ние предложихме на сътрудниците цялостна финансова самостоятелност в границите на Българска академия на науките, което значи директно договаряне на техния бюджет, включващ цялата оперативна, научна активност и всички средства, нужни за заплати, да бъдат договаряни непосредствено с Министерски съвет. Да попада в обособен ред в бюджета на Българска академия на науките. Това беше отхвърлено и по този начин се стигна до решението на Общото заседание (ОС) от 10 септември “, напомни проф. Евелина Славчева, ръководител на Общото заседание на Българска академия на науките.

" Решението съдържа няколко точки – Оценка за съвместимост на Българска академия на науките дава своето единодушие за отчасти извеждане на Национален институт по метеорология и хидрология в нова конструкция, която ще бъде основана от Министерски съвет. Обяснихме доста тъкмо какво значи отчасти, с цел да няма спекулации. Това е цялата активност, която обслужва страната – оперативната активност на този институт и всички учени, които желаят да изоставен академията. С втора точка на това решение декларирахме, че сега, в който е ясно кой ще е принципал на новата конструкция, ще образуваме работна група, която дружно с работната група от новия принципал да стартира развой на изясняването на технологията на това извеждане “, акцентира още проф. Славчева.

По думите ѝ работната група ще има за цел да огледа научната инфраструктура и парцелите.

" Съгласихме се с частичното изваждане на Национален институт по метеорология и хидрология с отвращение, само че водени от убеждението, че принудително красота не става. От друга страна тяхната активност за страната е доста значима. Не желаем да бъдем пречка ", сподели проф. Славчева и по този начин остави неразбираем противоречивият въпрос за имуществото на Института.

Остава за решение и значимият въпрос, откакто Национален институт по метеорология и хидрология излезе от Българска академия на науките, към коя конструкция да премине. Сред вероятните разновидности са Министерство на образованието и науката и Министерство на околната среда и водите.

" Да минат към Светия Синод, така и така времето е Божа работа ", пошегува се проф. Лъчезар Аврамов от Оценка за съвместимост на академията.

От Оценка за съвместимост на Българска академия на науките са безапелационни – бюджетната дотация за тази година не ощетява Национален институт по метеорология и хидрология. След диалози сред премиера Бойко Борисов с представители на Оценка за съвместимост бе реализирано съглашение, в което една от токите бе за разпределяне на спомагателна дотация от 15 млн. лв. към бюджета на Българска академия на науките. Споразумението задължава академията обаче да разпредели тези средства сред звената въз основа на оценката на научната им активност, съгласувани с министъра на образованието и науката.

Според направените планове годишната дотация на Национален институт по метеорология и хидрология за 2018 година е 8 791 144 лева, т.е. с над 1 млн. лева (13.5%) по-висока от тази за 2017 година От Оценка за съвместимост на Българска академия на науките отхвърлят изказванието, че заплатите в Национален институт по метеорология и хидрология по категории чиновници са по-ниски от тези в останалите институти.

" Тази година всички институти получиха нарастване в бюджета. Такова получи и Национален институт по метеорология и хидрология. През 2018 година е имал 1 млн. и 34 хиляди по-висок бюджет спрямо предходната година. Въпросът е какво се случи през 2018-а, че средствата свършиха още през май ”, разгласи проф. Бойко Георгиев.

По думите му по касовия доклад на Национален институт по метеорология и хидрология за първите 5 месеца има спестовност в сметката на Института. Освен това във всички институти са били вдигнати заплатите, само че не и в Национален институт по метеорология и хидрология.

" Бих желал да подчертая, че правилото е каквото е за всички институти от Българска академия на науките, това е и за Национален институт по метеорология и хидрология. Не е направено нищо, което по някакъв метод да наскърбява труда на сътрудниците. Създаде се много странна обстановка, тъй като още със самото разпределение на бюджета стартира обявяване на разнообразни размери на дефицити в Национален институт по метеорология и хидрология. Проф. Брънзов сподели изначало, че към 500 хиляди не стигат, по-късно сумата стана 1,3 млн. лева ", разяснява още проф. Георгиев.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР