Ръководството и длъжностни лица на Одеската областна военна администрация са

...
Ръководството и длъжностни лица на Одеската областна военна администрация са
Коментари Харесай

Борба с корупцията и кризисен пиар: Продължават арести и уволнения на чиновници в Украйна - Свят

Ръководството и длъжностни лица на Одеската регионална военна администрация са уличени в заграбване на повече от 7 милиона гривни военно ръководство, както и шефът на предприятието, бяха разкрити в заграбване на над 7 милиона гривни (около 350 хиляди лева) от държавния бюджет при закупуването на хранителни артикули за Въоръжените сили на Украйна (ВСУ). Това е разкрило следствие под процесуалното управление на Генералната прокуратура на Украйна.

В известие на държавното обвиняване се споделя, че по случая са повдигнати обвинявания за заграбване на средства в изключително огромни размери (част 5 на член 191 от Наказателния кодекс на Украйна). Сред разследваните са някогашният заместник-началник на Одеската регионална военна администрация, началникът на една от дирекциите и шеф на един от отделите, както и шефът на комерсиално сдружение.

Досъдебното следствие се прави от Главна дирекция на Националната полиция на Украйна.

Според полицията 500 милиона гривни са били отпуснати за закупуване на артикули за военните и още 106 милиона за съоръжение и униформи за елементи на териториалната защита и доброволчески формирования. Чиновниците купували стоките на цени, доста по-високи от пазарните, а получената разлика се разпределяла сред всички участници. Само по един от договорите за пазаруване на артикули групичката е спечелила повече от 7 милиона гривни.

„ През април 2022 година единствено по един контракт, подписан с сдружение, което се е намирало под контрола на групата, за закупуване на артикули за 40 милиона гривни, облагата от разликата в цената доближи седем милиона. Но размерът на присвоените бюджетни средства може да се неведнъж по-голям, тъй че работата на проверяващите не престават ", вр. и. д. началник на Националната полиция на Украйна Иван Вихивски, представен от „ Суспилне “.

„ Познавам ги хората, в отговорностите ми е да повеждам техническа, счетоводна и складова отчетност, не съм водила договаряния, нямате никакви доказателства “, декларирала една от обвинените сега на покачване на обвиняванията.

Машинации със земя за 25 милиона гривни

В еднакъв ден Службата за сигурност на Украйна организира няколко ареста, в акции, ориентирани против корупцията. В пристанище " Черноморск " е разкрита машинация със земя за 25 милиона гривни. На забъркани в тази ситуация чиновници са повдигнати обвинявания, оповестиха от отдел " Стратегически следствия " на Националната полиция на 2 февруари.

Според следствието чиновниците са извадили от държавната благосъстоятелност имоти, намиращи се в акваторията на черноморското пристанище. Без утвърждението на Министерския съвет те са дали позволение и са одобрили плана за земеустройство за отделяне на на аграрен парцел с повърхност 0,9 хектара в акваторията на Сухия лиман. По-късно този имот е бил трансфериран нелегално в ипотека за създаване на уреди. В резултат на противозаконното отчуждаване на имота страната е претърпяла загуби в размер на съвсем 25 милиона гривни, към 1,2 милиона лв..

Повдигнати са обвинявания на някогашния към този момент първи заместник-шеф на организацията по водите и някогашен бивш заместник-министър на околната среда и естествените запаси, както и някогашен кмет на Черноморск, съгласно „ Суспилне “ става въпрос за Валери Хмелнюк, на някогашния заместник-началник на районния отдел на Държавния кадастър в Днепропетровска област и на бившшеф на отдел на Държавната организация по водите.

Чистка в митниците, кабинетът освободи цялото управление

По-рано тази седмица в сряда ръководителят на парламентарната секта на партията „ Слуга на народа “ Давид Арахамия разгласи за уволнението на целия управителен състав на Държавната митническа работа. Украински издания настояват, че Министерският съвет е уволнил и. д. шеф на украинските митници и двама негови заместници. Единият от заместниците му е отказал да напише молба за овакантяване и е излязъл в болнични.

В дейностите на киевските управляващи има както увереност, по този начин и забележителен съставен елемент спешен пиар и показност. Самият Арахамия, против който имаше изявления за укрити в формалните му заявления приходи разгласи в Телеграм в сряда „ какво следва през днешния ден “: претърсвания в данъчното ведомство, връчване на обвинявания на висши чиновници на защитата, обиски у Коломойски и „ Укрнафта “, редица секретни процесуални дейности, обиски у Аваков, обиски у Столар, освобождение на цялото управление на митническото ръководство.

Това е единствено началото

„ Страната ни ще се промени по времето на войната. Ако някой не е подготвен за смяната, тогава самото държавно управление ще пристигна и ще му помогне да се промени “, написа Арахамия.

Действително още същия ден беше обявено, че са били осъществени претърсвания у някогашния вътрешен министър Арсен Аваков, предприемача Игор Коломойски и бизнесмена Вадим Столар. Във вторник вечерта, разяснявайки последните събития, които имат белези на антикорупционна битка, секретарят на Съвета за национална сигурност на Украйна Олексий Данилов разяснява: " Това е единствено началото ".

Според анализатори, които следят процесите в Украйна през последните няколко седмици, управляващите в Киев са решили, че имиджовите и идеологически вреди, които ще претърпи Киев от страна на съветската агитация, която ще се възползва от обстановката, са пренебрежимо дребни спрямо вредите, които нанася на воюващата страна ширещата се още отпреди войната корупция.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР