Ръководителят на ядрения надзор на ООН заяви в понеделник, че

...
Ръководителят на ядрения надзор на ООН заяви в понеделник, че
Коментари Харесай

МААЕ: Москва и Киев да се споразумеят за ядрената безопасност

Ръководителят на нуклеарния контрол на Организация на обединените нации съобщи в понеделник, че се надява Москва и Киев да одобряват в границите на няколко часа предлагането му да обсъдят нуклеарната сигурност, откакто Русия завзе най-голямата европейска електроцентрала в Украйна.

Битката е провокирала „ невиждана заплаха от нуклеарна авария” и не би трябвало да се повтаря при никакви условия, съобщи генералният шеф на Международната организация за атомна сила (МААЕ) Рафаел Гроси.

В петък той предложи да замине за Чернобил, с цел да договаря с двете страни за гарантиране на сигурността на украинските нуклеарни обекти. Гроси приказва часове, откакто съветските сили поеха контрола над атомната електроцентрала в Запорожие след стълкновение с украинските войски, което провокира пожар и опасения за повреда.

Още на 24 февруари съветските войски, нахлули в Украйна, поеха контрола над централата в Чернобил, която след най-тежката нуклеарна повреда в историята през 1986 година в този момент е затворена в голям саркофаг.

„ Не бива да губим време”, съобщи Гроси пред кореспонденти, откакто откри постоянното съвещание на управителния съвет на основаната във Виена организация. „ Трябва да имаме контрактувана ясна рамка за това какво би трябвало да се направи. Надявам се, че консултациите ми през идващите няколко часа ще бъдат успешни”, уточни той.

Гроси съобщи, че Русия го е уведомила, че избира срещата да се организира на друго място, а не в Чернобил. „ Това ще бъде част от процеса на съвещания. Налице е безвредна употреба, само че има доста, доста въпроси по отношение на способността да се поддържа това за доста по-дълго време, в случай че не го подкрепим по някакъв начин”, съобщи още той.

По-рано в понеделник Гроси акцентира във встъпителното си изявление на тримесечното съвещание на управителния съвет, че снарядът, попаднал в постройка в Запорожие и провокирал пожар предходната седмица, е бил „ на косъм”.

Той посочи пред членовете на МААЕ: „ Военните интервенции в нуклеарните уреди на Украйна провокираха невиждана заплаха от нуклеарна повреда. Подобна обстановка не би трябвало да се повтаря при никакви обстоятелства”, безапелационен е Гроси.

Изразявайки „ дълбока загриженост”, МААЕ съобщи в неделя, че Украйна я е уведомила, че връзката със Запорожката централа е била прекратена и че управлението ѝ в този момент извършва заповеди на командващия съветските сили.

В неделя съветският президент Владимир Путин увери френския президент Еманюел Макрон във „ физическата и нуклеарната безопасност” на Запорожката атомна електроцентрала, заяви Кремъл.

В Украйна има четири настоящи атомни електроцентрали, които обезпечават към половината от електрическата енергия в страната, както и складове за нуклеарни боклуци като това в Чернобил.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР