Ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел заяви,

...
Ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел заяви,
Коментари Харесай

ЕС трябва да попречи на Индия да препродава руски петрол в Европа: Жозеп Борел

Ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел съобщи, че Европейски Съюз би трябвало да се опълчи на Индия, която препродава съветски нефт в Европа като рафинирано гориво.

В публикация, оповестена във " Файненшъл таймс " във вторник, Борел съобщи, че " би трябвало да действаме ", с цел да спрем потока на нефт от Русия към Индия, която се трансформира в един от най-големите купувачи на съветски нефт, откогато Москва стартира нашествието си в Украйна, съобщи CNN.

    " Ако в Европа влизат дизелово гориво или бензин... идващи от Индия и създадени с съветски нефт, това сигурно е заобикаляне на глобите и страните членки би трябвало да вземат ограничения ", сподели той.

" Ако те продават, то е тъй като някой купува. И ние би трябвало да проверим кой купува ", добави Борел.

Европейски Съюз не е подхванал никакви ограничения за битка с Индия, която препродава съветски нефт в Европа. Въпреки това Борел съобщи пред " Файненшъл таймс ", че ще повдигне въпроса пред външния министър на Индия, с който ще се срещне във вторник.

Преди войната - и последвалите я наказания - Европа дълго време беше най-големият покупател на съветска сила. Европейски Съюз се надяваше, че ембаргото от страна на огромен вносител като него ще окаже напън върху съветската стопанска система, само че Москва откри други купувачи в Азия.

Индия, която внася 80 % от своя нефт, преди войната купуваше единствено към 2-3 % от Русия. Но когато цените на петрола се покачиха предходната година, държавното управление непрекъснато усилваше потреблението си от Москва, възползвайки се от огромните отстъпки.

В скорошен отчет на Международната организация по енергетика се установи, че през април тази година съветският експорт на нефт е " достигнал най-високата си стойност след нашествието ".

" Изглежда, че Русия няма проблеми с намирането на искащи купувачи за своя недопечен нефт и петролни артикули ", се споделя още в отчета.

 На фотографията: Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел приказва пред публицисти по време на неофициална среща на министрите на външните работи на Европейски Съюз в Марста, Швеция, на 13 май (Christine Olsson/TT News Agency/AFP/Getty Images)

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР