Ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел отрече

...
Ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел отрече
Коментари Харесай

Борел отрече коментарите за джунглата да са расистки

Ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел отхвърли мненията, които направи предходната седмица, да са расистки, и се извини за всяка засегнатост, породена от забележките, които провокираха рецензии от страна на Обединените арабски емирства, предава Reuters.

Обединените арабски емирства привикаха в понеделник настоящия началник на задачата в делегацията на Европейски Съюз в ОАЕ, като желаеха пояснение за това, което съгласно тях са расистки мнения, направени от Борел.

В своите забележки в новата Европейска дипломатическа академия в Брюж, Белгия, които бяха необятно публикувани онлайн, Борел назова Европа " градина “, а по-голямата част от света " джунгла “, която " може да нахлуе в градината “.

В обява в блог, оповестена късно във вторник, Борел сподели, че споменаването на " джунгла " се отнася до възходящи образци на страни, употребяващи мощ, заплашване и изнудване - държание, което опонира на контрактуваните интернационалните правила.

" Растежът на този незаконен свят и хаос е това, което имах поради, когато говорех за " джунгла “. Споменаването на " джунгла “ няма расистка, културна или географска конотация. Наистина, и за жалост, " джунглата “ е на всички места, в това число в Украйна Трябва да приемем съществено тази наклонност и това беше моето обръщение към студентите “, сподели той.

" Някои изтълкуваха неправилно метафората като " колониален евроцентризъм “. Съжалявам, в случай че някои са се почувствали афектирани “, сподели той, добавяйки, че съгласно него Европа постоянно е прекомерно евроцентрична и би трябвало да опознае по-добре останалия свят.

Министерството на външните работи на ОАЕ съобщи, че забележките са " неуместни и дискриминационни " и " способстват за утежняване на климата на назадничавост и дискриминация в международен мащаб ", заяви държавната осведомителна организация на ОАЕ.

Борел призна, че някои не харесват метафората, тъй като е била употребена от американските " неоконсерватори ".

" Аз съм надалеч от тази школа на политическата мисъл “, добави той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР