Ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел обяви,

...
Ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел обяви,
Коментари Харесай

Жозе Борел: Взехме решение да се прекрати споразумението за поразумението за облекчаване на визовия режим с Русия

Ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел разгласи, че Министрите на външните работи на Европейския съюз са се споразумяли да прекратят изцяло съглашението за облекчение на визовия режим с Русия, което прави по-трудно и по-скъпо влизането на съветски жители в Европейски Съюз, съобщи Ройтерс, представена от БНР.

" Ние се споразумяхме за цялостно прекъсване на съглашението сред Европейския съюз и Русия за облекчение на визовия режим “, сподели той на конференция в края на двудневната среща на външните министри в Прага.

" Това доста ще понижи броя на новите визи, издавани от страните членки на Европейски Съюз. Ще бъде по-трудно, ще отнеме повече време ", добави Борел.

Според него " днешното решение ще разреши да се дават визи на самостоятелна основа след задълбочена оценка на всеки обособен случай и изключително на съответни групи хора ", защото единният блок не желае да губи връзки с руснаците, които не поддържат войната на тяхната страна против Украйна.

Дипломати споделиха пред Ройтерс, че министрите от Европейски Съюз обаче към момента не могат да се спогодят за незабавна обща възбрана на визите за пътешестване на съветските жители, защото страните членки са разграничени по въпроса.

Европейски Съюз замразява визовото съглашение с Русия, само че няма да наложи обща възбрана
Външните министри също по този начин се споразумяха да разрешат на страни членки от източните елементи на Европа да подхващат " национални ограничения ", с цел да понижат броя на съветските жители, пресичащи техните граници.

Борел сподели, че има доста нарастване на прекосяванията на границите от Русия към прилежащите страни от средата на юли:

" Това се трансформира в риск за сигурността на тези прилежащи страни. В допълнение към това видяхме доста руснаци да пътуват за отмора и извършване на покупки, като че ли в Украйна не бушува война ".

Жозеп Борел означи, че външните министри на блока са взели решения да поддържат страните, граничещи с Русия, които се оплакаха от съветски туристи, преминаващи в Европейски Съюз, до момента в който Кремъл води войната си против Украйна.

" Съгласихме се политически....., че нещо би трябвало да се направи “, сподели Борел.

Той също по този начин сподели, че министрите са се съгласили да изискат от Европейската комисия да изследва какви ограничения могат да бъдат подхванати, с цел да се попречи на руснаците, които към този момент имат визи, да влязат в блока и са дали благословията си за едностранни стъпки, които да бъдат подхванати от граничните страни.

" Тези страни могат да подхващат ограничения на национално равнище, с цел да лимитират влизането ... постоянно в сходство с Кодекса на шенгенските граници на Европейски Съюз “, добави той.

Европейски Съюз беше прекомерно разграничен, с цел да се споразумее на този стадий за цялостна визова възбрана, като остави неразбираеми какви едностранни ограничения могат да подхващат Естония, Латвия, Литва, Полша и Финландия, които имат сухопътни граници с Русия, с цел да лимитират достъпа на съветски гости.

Тези пет страни приветстваха прекъсването на съглашението за улеснение на визовия режим за Русия като " нужна първа стъпка ", само че подчертаха, че е належащо да се направи повече, с цел да се ограничи " фрапантно " броят на издадените визи и руснаците, пътуващи до блока.

" Докато такива ограничения не бъдат въведени на равнище Европейски Съюз, ние ще обмислим въвеждането на национално равнище на краткотрайни ограничения за възбрана на визи или ограничение на прекосяването на границата за съветски жители, притежаващи визи за Европейски Съюз, с цел да се оправим с неизбежни проблеми с публичната сигурност “, показаха тези пет страни членки в взаимно изказване.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР