Ръководителят на украинската държавна компания за ядрена енергетика Енергоатом Петро

...
Ръководителят на украинската държавна компания за ядрена енергетика Енергоатом Петро
Коментари Харесай

Украйна определи като фалшива новина нуждата от руско ядрено гориво на Запорожката АЕЦ

Ръководителят на украинската държавна компания за нуклеарна енергетика " Енергоатом " Петро Котин дефинира като " подправени вести " изказванията на Русия, че следената от Москва Запорожка АЕЦ се нуждае от съветско нуклеарно гориво, съобщи Ройтерс.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 7589
В изявление за Ройтерс Котин уточни, че в централата, която има шест реактора и е най-голямата в Европа, има налични ресурси от ново гориво.

" Само подготовката за прекосяването от един снабдител на нуклеарно гориво към различен лишава към три години. Така че тези изказвания, които Русия популяризира, са подправени вести ", сподели Котин.

Преди това Ренат Карчаа, консултант на генералния шеф на концерна " Росатом ", заяви пред ТАСС, че откакто изразходва запасите си от нуклеарно гориво, Запорожката АЕЦ ще употребява гориво съветско произвеждане.

Четири от енергийните блокове на Запорожката АЕЦ, следена от съветските войски в Украйна, работят сега с нуклеарно гориво на американската компания " Уестингхаус ".

Карчаа не уточни тъкмо по кое време централата ще мине на съветско гориво - по думите му " даже тесните експерти " не могат да кажат по кое време ще се изчерпят запасите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР