Ръководителят на силите на САЩ в Европа заяви, че не

...
Ръководителят на силите на САЩ в Европа заяви, че не
Коментари Харесай

Американските сили не обучават украински войски в Полша: Генерал

Ръководителят на силите на Съединени американски щати в Европа съобщи, че не знае за стратегия за образование на украински бойци в Полша, откакто президентът Джо Байдън наподобява загатна, че такава задача е в ход, до момента в който уточняваше предходен гаф, изработен предходната седмица.

По време на чуването пред законодателите в сенатската комисия по въоръжените сили във вторник военачалник Тод Уолтърс - командващ Европейското командване на Съединени американски щати (EUCOM) и висш съюзен пълководец на НАТО в Европа - съобщи, че " сега " в Полша няма подготвителна задача.

" Не считам, че сега сме в развой на образование на военни сили от Украйна в Полша ", съобщи Волтерс пред сенатора републиканец Том Котън (Арканзас).

 

Въпреки това генералът добави, че е имало " връзки " с украинските войски в Полша и че те са " получавали препоръки ", само че съобщи, че " това е друго от това, което съгласно мен имате поради във връзка с образованието " Той не даде детайлности за това какво включват тези " връзки ".

 

 

Коментарите на Уолтър идват, откакто президентът Байдън се опита да отдръпна предходните си забележки по отношение на спора в Украйна, откакто предходната седмица сподели на американските бойци, ситуирани в Полша, че скоро ще " видят " страната, с което наподобява загатна, че те ще бъдат ситуирани там.

 

 

В понеделник Байдън настоя, че " приказва за подкрепяне на образованието на... украинските войски, които се намират в Полша ", с което още веднъж си навлече неприятности, защото чиновници на Белия дом побързаха да пояснят, че американските сили в действителност не образоват непознати войски на полска земя.

 

 

 

 По-късно в понеделник по време на брифинг за медиите шефът по връзките на Белия дом Кейт Бедингфийлд съобщи пред кореспонденти, че " има постоянно взаимоотношение сред украинските бойци в Полша и американските бойци, които президентът видя по време на пътуването ", като настоя, че Байдън не е разкрил инцидентно " компрометирана информация ".

" Войската, с която се срещна в Полша, всекидневно взаимодейства с украинци. Това е нещо, което е известно ", продължава тя, само че също по този начин отхвърля да навлезе в детайлности за това какви взаимоотношения са имали бойците.

 

 

Запитан за силите на Съединени американски щати, които понастоящем са ситуирани в Европа, Уолтърс съобщи, че броят на американските военнослужещи е повишен от 60 000 на 100 000, откогато Русия стартира военната си интервенция в Украйна в края на февруари.

 

 

Почти половината от тези бойци са ситуирани в Германия, а генералът означи, че 70% от тях ще имат директна бойна роля, в случай че бъдат задействани, като ги назова " зъбите " на американското наличие. Някои от войските може да бъдат ситуирани на континента за непрекъснато, добави Волтерс, като съобщи, че приносът на европейската защита през идващите месеци ще дефинира идващите стъпки на EUCOM.

 

 

Въпреки че Вашингтон и други страни от НАТО работят за подсилване на защитата на Киев с доставки на оръжие, съдружниците неведнъж са заявявали, че няма да вземат участие директно във войната в Украйна, а ще пазят единствено територията на страните членки. Въпреки че предходните администрации на Съединени американски щати са заявявали, че Украйна в миналото ще бъде призната в блока, тя остава отвън НАТО, а администрацията на Байдън предизвести, че американската интервенция може да докара до въоръжена борба с Москва или даже до Трета международна война.

 

 

 Снимка: АР

 

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР