Ръководителят на Сбербанк Герман Греф и председателят на централната банка

...
Ръководителят на Сбербанк Герман Греф и председателят на централната банка
Коментари Харесай

Financial Times: Банкери се опитали да убедят Путин да не нахлува в Украйна

Ръководителят на Сбербанк Герман Греф и ръководителят на централната банка на Русия Елвира Набиулина са се пробвали да разубедят съветския президент Владимир Путин да не нахлува в Украйна, написа английският вестник Financial Times.

Месец преди Русия да стартира пълномащабно навлизане в Украйна доверени икономисти са посетили Путин в резиденцията му в Ново-Огарьово, с цел да го осведомят за вероятните последствия от западните наказания, написа вестникът, базирайки се на свои източници.

Според тях Греф е направил презентация от 39 страници пред Путин, в която е предизвестил съветския президент за пагубните последствия, които могат да последват, в случай че напрежението към Украйна, което към този момент е достигнало кулминационната точка си, ескалира още повече.

Изданието назовава Греф непосредствен съдружник на Путин от времето на работата му в кметството на Санкт Петербург през 90-те години, когато бъдещият началник на Сбербанк е имал репутацията на най-либералния член на разширения кръг на Путин.

Набиулина, " уважаваният шеф на Централната банка ", и някои други икономисти са споделили страховете на Греф и са помогнали за подготовката на презентацията, следва от обявата. Презентацията също по този начин предизвестява, че " строгите наказания " против Украйна могат да провокират суматоха на финансовите пазари и да върнат съветската стопанска система десетилетия обратно (а качеството на живот на руснаците ще изостане даже от равнището на разрастващите се страни).

Докато Греф е говорел за вероятните последици, Путин го е прекъснал и го е попитал какво би трябвало да направи Русия, с цел да избегне най-лошото от глобите, съгласно няколко души, осведомени с въпроса, се споделя в публикацията.

Твърде плахи, с цел да предупредят непосредствено Путин против военна ескалация, технократите не са показали ясно решение - те не са посмели да кажат непосредствено на Путин, че е изправен пред геополитическа злополука. Те са напуснали срещата, без да знаят какво тъкмо е възнамерявал Путин - и дали е взел поради тяхното обръщение, твърди изданието.

" Те бяха задоволително смели да изискат среща. Но не съумяха да предадат посланието си ", споделя един от източниците на вестника. Отказът на Путин да се вслуша в предизвестията опустоши технократите. " Никога не съм виждал (Греф) подобен. Беше изцяло унищожен, в положение на цялостен потрес ", сподели мъж, видял Греф в първите дни на войната.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !      

 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР