Шефът на руската космическа агенция обвинява десетилетия бездействие за катастрофата на спускаемия модул Луна-25 на Луната

...
Ръководителят на руската космическа агенция казва, че космическият кораб Луна-25
Коментари Харесай

Ръководителят на руската космическа агенция казва, че космическият кораб Луна-25 се е разбил в Луната след неговите двигатели не успяха да се изключат правилно

От EMMA BURROWS Associated Press, 21 август 2023 г., 14:32 ч. Китай.

„Отрицателният опит от прекъсването на лунната програма за почти 50 години е основната причина за провалите“, каза Борисов, добавяйки, че „би било най-лошото решение досега“ Русия да прекрати програмата сега.

Луна-25 беше в надпревара с индийски космически кораб, изстрелян на 14 юли, за да бъде първият, който ще достигне южния полюс. Очакваше се и двете да достигнат Луната между 21 август и 23 август.

Предишен индийски опит за кацане на южния полюс на Луната през 2019 г. завърши, когато космическият кораб се разби в повърхността на луната.

Луна-25 изстреля от космодрума Восточни в Далечния изток на Русия на 10 август. Космодрумът е любим проект на руския президент Владимир Путин и ключ към усилията му да превърне Русия в космическа суперсила.

Преди изстрелването Роскосмос заяви, че иска да покаже, че Русия „е държава, способна да достави полезен товар на Луната ,” и „осигуряване на гарантиран достъп на Русия до повърхността на Луната.”

След катастрофата руската космическа агенция заяви, че мисията на Луната има за цел да осигури дългосрочна „отбрана способности“, както и „технологичен суверенитет“.

„Надпреварата за разработване на природните ресурси на Луната започна“, каза Борисов в понеделник. „В бъдеще Луната ще се превърне в идеална платформа за изследване на дълбокия космос.“

Санкции, наложени на Русия, откакто тя започна война в Украйна близо 18 месеца са повлияли на нейната космическа програма, правейки достъпа до западна технология по-труден.

Първоначално Luna-25 трябваше да носи малък луноход, но идеята беше изоставен, за да се намали теглото на плавателния съд за по-добра надеждност, казаха анализатори. съдържат замръзнала вода в скалите, която бъдещите изследователи могат да превърнат във въздух и ракетно гориво.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР