Ръководителят на програмата на ООН за развитие посети проект за

...
Ръководителят на програмата на ООН за развитие посети проект за
Коментари Харесай

ООН подкрепя схема за възстановяване на разрушения в Ирпин

Ръководителят на програмата на Организация на обединените нации за развиване посети план за възобновяване на жилищен комплекс в град Ирпин, северозападно от Киев, който беше опустошен от обстрел и бомби при започване на съветската инвазия в Украйна предходната година.

Пътуването на Ахим Щайнер, админ на Програмата на Организация на обединените нации за развиване, до комплекса със 131 жилището идва преди конференцията за възобновяване на Украйна в Лондон в сряда и четвъртък, която ще има за цел да събере средства за възобновяване на страната.

 
Току-що се срещнах с наемателите на този комплекс от здания тук. Някои от тях към този момент са се преместили в жилищата, тъй като няма къде другаде да отидат. Възстановяването не е нещо, което е в далечното бъдеще, даже в най-тежките моменти, даже в разгара на рецесията. Затова споделяме ранно възобновяване. То не е единствено физическо, а и психическо.
Ахим Щайнер, админ на Програма на Организация на обединените нации за развиване

Постройката от тухли, стъкло и стомана е била краткотрайно употребена като щаб от съветските нашественици, които нахлуха в региона на Киев малко след нашествието си през февруари предходната година. Някои фамилии описват за тъгите, които са претърпели в опитите си да избягат от боевете.

60-годишната Татяна Савченко споделя, че този план е единствената им вяра да останат в града.

 
Беше доста мъчно да се преживее всичко това, изключително първите дни, когато всичко стартира. Два пъти бягахме от Ирпин. Първият път до църквата се образуваха колони от цивилни коли. Нашата колона, първата, беше обстрелвана. Въртахме се. На втория ден успяхме да преминем единствено с 10 литра гориво, това беше всичко, което имахме.
Татяна Савченко, жителка на жилищен комплекс

Проектът се финансира от United 24, частна благотворителна организация, основана от президента Володимир Зеленски, а Програма на Организация на обединените нации за развиване предлага препоръки и оказва помощ да се подсигурява, че средствата се разпределят по транспарантен метод.

Възстановяването на обекта е получило поддръжка на обща стойност към 1,8 млн. $, оповестиха представители на Организация на обединените нации.

Според първичните прогнози Украйна ще се нуждае от най-малко 400 милиарда $, с цел да се възвърне от войната. Тази цифра евентуално ще нарасне, защото съветската инвазия надалеч не е завършила, а украинските сили са в начален стадий на контраатака, с цел да се опитат да ги изтласкат от почти една пета от Украйна, която към момента управляват, съвсем 16 месеца след началото на спора.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР