Ръководителят на операциите за борба с тероризма в норвежката служба

...
Ръководителят на операциите за борба с тероризма в норвежката служба
Коментари Харесай

Службите в Норвегия имали индикации, че нападателят с лъка може да е опасен

Ръководителят на интервенциите за битка с тероризма в норвежката работа за контраразузнаване ПСТ Арне Кристиан Хаугстьойл съобщи, че службите са разполагали с индикации отпреди няколко години, че нападателят от Конгсберг може да е рисков, съобщи ДПА.

Още през 2015 година ПСТ към този момент била получила сведения за датския жител, сподели Хаугстьойл пред вестник " Верденс ганг ".

По това време се считало за малко евентуално той да извърши политически стимулиран акт на принуждение, добави Хаугстьойл.

След това нови предизвестия се получили през 2017 година, когато мъжът разгласил видео, в което се определил като мохамеданин и делегат и оповестил, че има задача.

Това видео обаче не било сметнато за престъпна опасност от ПСТ, тъй като в него не се съдържало нищо съответно, сподели пред норвежката информационна организация НТБ Мартин Бернсен от ПСТ.

Трийсет и седем годишният датчанин, който живеел в покрайнината, призна, че в сряда вечер е нападнал няколко души с лък в центъра на Конгсберг.

Пет души починаха. Мъжът признава обстоятелствата по отношение на случилото се, само че не признава никаква незаконна виновност, сподели полицейски представител.

Смята се за евентуално той да е психологично болен. Предстои минимум двама психиатри да се произнесат дали е вменяем.

ПСТ в началото разследваше закононарушението като терористичен акт, само че след това промени мнението си, откакто породиха подозрения за психологичното здраве на мъжа.

Хора, близки до обвинения, споделиха пред норвежката телевизия, че той дълго време е страдал от душевен проблеми и е бил новобранец още откогато бил младеж.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР