Ръководителят на ООН по правата на човека призова страните да

...
Ръководителят на ООН по правата на човека призова страните да
Коментари Харесай

Ръководителят на ООН по правата на човека настоява за репарации за колониализма и робството

Ръководителят на Организация на обединените нации по правата на индивида прикани страните да се изправят против наследството на робството и колониализма и да създадат ремонти за " епохи на принуждение и дискриминация " посредством репарации , оповестява Агенция Франс Прес.

На незабавен спор в Съвета на Организация на обединените нации за правата на индивида в Женева, за расизма и полицейската свирепост, Мишел Башелет прикани страните да проучат предишното си и да се стремят да схванат по-добре обсега на продължаващата " систематична дискриминация ".

Тя уточни показната " грубост " при убийството на Джордж Флойд в Минеаполис, Съединени американски щати на 25 май. Този знак на " систематичен расизъм... се трансформира в емблематичен за несъразмерната приложимост на непропорционална мощ от органите на реда, против хора от африкански генезис , против хора с различен цвят и против коренното население и расовите и етническите малцинства в доста страни по целия свят ".

" Зад днешното расово принуждение , систематичен расизъм и дискриминационна полиция се крие неспособността да се признае и оправи с наследството на търговията с плебеи и колониализма ".

Тя акцентира нуждата " да се поправят епохи на принуждение и дискриминация, в това число посредством публични извинения , процеси за описване на истини и обезщетения под разнообразни форми ".

Спешният спор на съвета в сряда бе призован в отговор на убийството на Флойд, което провокира настояванията в международен мащаб за справяне със систематичния расизъм в Съединени американски щати и по света.

Африканските страни приканиха Съвета да изиска от Башелет и други специалисти за правата в Организация на обединените нации да проверяват расизма и бруталността на политиката в Съединени американски щати, само че евентуалната поддръжка за плана им за резолюция е неразбираема. Съединени американски щати се отдръпнаха от съвета преди две години .

Самата Башелет не се изрече изключително в поддръжка на плана на резолюция, само че акцентира нуждата от " решителни промени ". Тя настоя за значимостта да се обясни, че " живот на цветнокожите има значение. Животът на коренното население има значение ".

" Всички човешки същества са родени равни във връзка с достолепия и права : за това се застъпва този Съвет, сходно на моя кабинет. "
 Африканските страни желаят Организация на обединените нации да проверява Съединени американски щати за систематичен расизъм и грубост
Африканските страни желаят Организация на обединените нации да проверява Съединени американски щати за систематичен расизъм и грубост

И да защитят правата на хората от африкански генезис по света
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР