ООН затваря службата си по правата на човека в Уганда, тъй като правителството прекратява споразумение, позволяващо й да работи

...
Ръководителят на ООН по правата на човека казва, че службата
Коментари Харесай

Ръководителят на ООН по правата на човека казва, че службата му в Уганда ще затвори този уикенд след източноафриканската държава реши да не подновява споразумение, позволяващо й да работи

От Асошиейтед прес, 4 август 2023 г., 7:51 ч. Избори през 2026 г., като се има предвид „все по-враждебна среда“ за защитници на правата на човека, журналисти и други, неговата служба казах. Той отбеляза, че повечето от 54-те неправителствени организации, които бяха „произволно спрени“ преди две години, все още са затворени. договори за правата на човека, включително с „дълбоко дискриминационния и вреден закон срещу хомосексуализма, който вече има отрицателно въздействие върху угандийците“, каза кабинетът му.

Миналата седмица група от експерти на ООН призова Уганда да отмени този закон, който предизвика силна международна критика, но има широка подкрепа у дома, в доклад, който изразява по-широка загриженост относно положението с човешките права.

Силите за сигурност на Уганда са изправени пред нарастващи обвинения в бруталност при сблъсъците си с предполагаеми противници на правителството на президента Йовери Мусевени, съюзник на САЩ, който държи властта от 1986 г.

Türk призова властите да гарантират, че националният орган по правата на човека, Комисията по правата на човека на Уганда, може да функционира ефективно. Той каза, че „има хронично недостатъчно финансиране и персонал, а докладите за политическа намеса в мандата му подкопават неговата легитимност, независимост и безпристрастност“.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР