Ръководителят на най-голямата болница в Ивицата Газа Ал-Шифа заяви, че

...
Ръководителят на най-голямата болница в Ивицата Газа Ал-Шифа заяви, че
Коментари Харесай

Ръководителят на болница Ал-Шифа: Бях подложен на жестоки изтезания от Израел

Ръководителят на най-голямата болница в Ивицата Газа " Ал-Шифа " съобщи, че е бил " малтретиран " от Израел.

Мохамед Абу Салмия беше държан повече от 7 месеца. Той е измежду повече от 50-те палестинци, освободени и върнати в Газа за лекуване, твърди израелски министър и медицински източник в обсадената територия, съобщи Агенция Франс Прес.

Салмия съобщи, че по време на задържането си е бил подложен на " жестоки изтезания ", вследствие на които е със строшен палец.

" Затворниците са подлагани на всички типове изтезания ", заяви той на конференция.

" Няколко пандизчии са умряли в центровете за разпити и са били лишени от храна и медикаменти. В продължение на два месеца нито един пандизчия не е ял повече от един самун дневно. Задържаните са били подлагани и на физическо и психическо оскърбление ", разказа Мохамед Абу Салмия, съобщи БТВ.

Началникът на здравната работа съобщи, че против него в никакъв случай не е било повдигано обвиняване.

Израелските сили задържат Салмия по време на един от редицата нападения в Ал-Шифа.

Болницата значително е превърната в руини от поредните набези, откогато Израел стартира нападението си против Газа след офанзивите на „ Хамас “ на 7 октомври.

Салмия и другите освободени са минали назад в Газа от Израел, източно от Хан Юнис, заяви здравно лице от болница " Ал-Акса " в Дейр ал-Балах.

" Петима от арестуваните бяха признати в " Ал-Акса ", а останалите бяха изпратени в лечебни заведения в Хан Юнис, добави той.

Израелските военни обявиха, че " ревизират " известията за освобождението.

Въпреки това министърът на националната сигурност Итамар Бен Гвир удостовери интервенцията. Той написа в X, че освобождението на Салмия " дружно с десетки други терористи е отвод от сигурността ".

Израелските военни упрекнаха „ Хамас “, че употребява лечебните заведения в Ивицата Газа като прикритие за военни интервенции. Те са нахлули в " Ал-Шифа " и други лечебни заведения, като настояват, че са разкрили тунели и друга инфраструктура.

Войнстващата формация, която ръководи територията от 2007 година насам, отхвърля обвиняванията.

Европейската болница в Газа в Хан Юнис заяви, че ръководителят на ортопедичното поделение Басам Микдад също е бил измежду освободените.

През май палестински правозащитни групи обявиха, че старши хирург от " Ал-Шифа " е умрял в израелски затвор, откакто е бил арестуван. Израелската войска съобщи, че не знае за гибелта.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР