Ръководителят на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси заяви,

...
Ръководителят на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси заяви,
Коментари Харесай

Зеленски до останки от свален дрон: Обстрелът няма да ни сломи, не се страхуваме от тъмното

Ръководителят на Международната организация за атомна сила Рафаел Гроси съобщи, че е " извънредно угрижен " за опцията от нуклеарна повреда в Украйна. Екип на МАЕМ отпътува тази седмица в Украйна, с цел да да проверява изказванията на Русия за " мръсни бомби ", а президентът на Украйна Володимир Зеленски насочи следващото си видеобръщение не от работната стая, а застанал на открито, в тъмното до остатъци на свален дрон.

Пентагонът пък разгласи, че  изпраща на Украйна нов пакет оръжия и друга помощ в опит да поддържа напъните за отбиване на съветските сили от основни региони в южната част на Украйна в навечерието на зимата.

Зеленски: През последните два дни Киев смъкна 23 дрона

На фона свален съветски дрон украинският държавен глава се зарече, че повсеместните съветски офанзиви против електроцентрали няма да пречупят духа на украинците .

Зеленски изневери на нормалния интериор за постоянните му видеообръщения и сподели в следващата си изява, че през последните два дни Киев е свалил 23 дрона.

През последните 2 седмици Русия насочва десетки ракети и безпилотни летателни апарати против електроенергийната мрежа на Украйна и аргументи огромни вреди и прекъсвания на тока.

" Обстрелът няма да ни пречупи, да слушаме химна на врага на наша земя е по-страшно от вражеските ракети в небето ни. Не се опасяваме от тъмното ", сподели Зеленски.

След съветските удари Киев и още четири области може да се наложи да прекъсват доставките на електрическа енергия за по-продължителни интервали от плануваното, сподели по-рано през вчерашния ден почитан чиновник.

Зеленски съобщи, че досега Русия е направила над 8000 въздушни удари и е изстреляла 4500 ракети.

Междувременно ръководителят на Международната организация за атомна сила сподели през вчерашния ден, че ще изпрати инспекторите на две места в Украйна и чака те да създадат изводи до няколко дни във връзка изказванията на Русия, че Зеленски ще употребява " мръсна бомба ".

МАЕ проверява в Украйна изказванията за " мръсна бомба "

В изпратено тази седмица писмо до Съвета за сигурност на Организация на обединените нации съветският дипломат в Организация на обединените нации твърди, че украинският Институт за нуклеарни проучвания при украинската академия на науките в Киев и Миннообогатителният цех " Восточний " " са получили директни заповеди от режима на (президента Володимир) Зеленски да разработят такава мръсна бомба ".

Посланикът на Русия в Организация на обединените нации Василий Небензя сподели, че информацията е от съветското министерство на защитата. Министерството съобщило, че работата по мръсната бомба, която употребява експлозиви за разпространяване на радиоактивен материал в опит за всяване на боязън, е на " заключителен стадий ".

Гроси сподели, че задачата на визитата е да се открият вероятни необявени нуклеарни действия и материали, свързани с създаването на " мръсни бомби " .

Преди месец МААЕ инспектира Института за нуклеарни проучвания в Киев и " там не бяха открити никакви недекларирани нуклеарни действия или материали ", сподели Гроси.

Сега инспекторите още веднъж ще посетят обекта, само че ще имат друга цел.

Обикновено инспекторите ревизират за съществуване на нуклеарен материал като обогатен уран, плутоний и торий, сподели Гроси, само че в този случай " се загатват избрани изотопи, цезий и стронций. Така че ще вършим друга работа, с цел да определим дали горивото там е било модифицирано по някакъв метод, с цел да бъдат те извлечени ".

Гроси отиде в централата на Организация на обединените нации в Ню Йорк, с цел да осведоми членовете на Съвета за сигурност при закрити врата за нуклеарните проблеми, свързани с Украйна. По-рано МААЕ излезе със известие от негово име. Гроси приказва пред публицисти след края на срещата.

Посланикът на Русия Небензя сподели, че е подчертал пред Гроси, че " би трябвало да е внимателен ", тъй като това не са единствените обекти, където може да се създават " мръсни бомби ". Гроси сподели, че остава " извънредно угрижен " за опцията от нуклеарна повреда .

Той заяви, че през идващите седмици МААЕ ще изпрати спомагателни специалисти в други АЕЦ в Украйна - Ровненска и Хмелницка в южната част на страната, и в Чернобилската.

През предишния уикенд съветският боен министър Сергей Шойгу изостри нуклеарния проблем с голословни изказвания, че Украйна се готвела да хвърли " мръсна бомба ", в телефонни диалози с сътрудниците си от Англия, Франция, Турция и Съединени американски щати. Англия, Франция и Съединени американски щати незабавно отхвърлиха изказванието и го дефинираха като " явно погрешно ".

Съединени американски щати изпращат на Украйна

Пентагонът изпраща на Украйна нов пакет оръжия и друга помощ в опит да поддържа напъните за отбиване на съветските сили от основни региони в южната част на Украйна в навечерието на зимата, оповестиха американски представители, представени от Асошиейтед прес.

Източниците споделиха, че в този пакет, който се чака да бъде разгласен през днешния ден, няма нови огромни оръжия. Тази американска военна помощ е ориентирана към попълване на запасите с хиляди муниции за оръжейни системи, които са към този момент там, в това число за Високомобилните артилерийски ракетни системи ХАЙМАРС, които Украйна към този момент употребява сполучливо в контраофанзивата си против Русия.

Новата помощ се изпраща в миг, когато федерални чиновници оповестиха, че държавното управление на Съединени американски щати се старае да подсигурява, че оръжията, трансферирани в Украйна, няма да попаднат в ръцете на съветските войски, техни подставени лица или други екстремистки групи.

Планът от три съставния елемент включва краткосрочни, средносрочни и дълготрайни начинания за усилване на американския и украинския контрол върху прехвърляния материал, по-специално по-усъвършенстваните ракетни системи и противовъздушни устройства, както и възстановяване на авиацията и граничната сигурност на Украйна, с цел да се бори против злоупотребата с оръжията и да предотвратява вероятен трафик на оръжия.

В началото на идващия месец Съединени американски щати ще доставят на Украйна дълго чаканите усъвършенствани системи за Противовъздушна отбрана НЕЙСАМ (NASAM) и ще образоват бойци по какъв начин да си служат с тях, заяви американският министър на защитата Лойд Остин пред публицисти.

Остин сподели, че сега качествата за противовъздушна защита остават най-важни за Украйна.

С тази помощ на стойност 275 милиона $, общата военна помощ, доставена от Съединени американски щати на Киев от началото на войната на Русия в Украйна на 24 февруари към този момент е за близо 18 милиарда $.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР