Ръководителят на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) към ООН

...
Ръководителят на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) към ООН
Коментари Харесай

Ръководителят на МААЕ видя военни приготовления край Запорожската АЕЦ

Ръководителят на Международната организация за атомна сила (МААЕ) към Организация на обединените нации Рафаел Гроси съобщи, че по време на неотдавнашното си посещаване в Запорожска атомна електроцентрала е станал очевидец на военни мерки.

Той също по този начин съобщи, че наоколо до атомната електроцентрала продължава обстрелът и още веднъж изрази угриженост за сигурността на оборудването, заключи Би Би Си.

" По време на визитата ми в Запорожската АЕЦ преди повече от три седмици видях ясни признаци на военни мерки ", съобщи Гроси. - Оттогава насам нашите специалисти на площадката постоянно оповестяват, че чуват детонации, което понякога означава тежък обстрел наоколо до централата.

Дълбоко съм угрижен за обстановката в централата. "

Гроси не посочи какво точно има поради под " военни мерки ".

Според Гроси специалистите на МААЕ са чували обстрел съвсем всеки ден през последната седмица, а в един от случаите даже са били помолени да влязат в бомбоубежище.

Ръководителят на МААЕ също по този начин напомни, че сега локалната АЕЦ разчита единствено на един 750-киловолтов електропровод за изстудяване на реакторите и обезпечаване на работата на други системи за сигурност. Преди войната централата е имала четири такива линии, споделя Гроси.

Една от 330-киловолтовите аварийни линии е развалена на 1 март на противоположния бряг на река Днепър. Оттогава тя не е възобновена заради продължаващите военни интервенции, заяви Киев.

Освен това Гроси съобщи, че сега в АЕЦ е останала единствено една четвърт от личния състав, нужен за поддържане на естествената работа на централата. Той добави, че сегашната администрация наема нов личен състав, само че ще е належащо време за образованието му.

Запорожската атомна електроцентрала е окупирана от съветски войски към този момент към година. През октомври 2022 година Владимир Путин подписа декрет, с който централата се трансферира под съветско право и " Росенергоатом " ще я ръководи.

Районът в непосредствена непосредственост до Запорожската АЕЦ, както и самата централа, постоянно са подложени на обстрел, за което Украйна и Русия се упрекват взаимно. Киев също по този начин твърди, че руската войска употребява атомната електроцентрала за разполагане на военно съоръжение и жива мощ.

Град Никопол в Днепропетровска област, който се намира на отсрещния бряг на АЕЦ, е непрекъснато обстрелван от съветските военни.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР