Ръководителят на Комитета по религиозните въпроси /Дианет/ на Турция проф.д-р

...
Ръководителят на Комитета по религиозните въпроси /Дианет/ на Турция проф.д-р
Коментари Харесай

Шефът на Дианета е в България, води молитва, открива джамия

Ръководителят на Комитета по религиозните въпроси /Дианет/ на Турция проф.д-р Али Ербаш е в България за публични срещи, оповестяват редица турски медии.

Той е посрещнат на софийското летище от посланика на Анкара у нас Хасан Улусой и основния мюфтия на мюсюлманите в България Мустафа Алиш Хаджи. След церемонията по посрещането гостът е признат в турското посолство. Програмата му планува среща с Мустафа Хаджи и посещаване във Висшия ислямски институт в София.

Според формалното известие, в проектите за визитата му е включена и огромната обедна петъчна молитва в софийската джамия Баня баши, която би трябвало той да води. Въпреки, че проф. Али Ербаш дойде още през вчерашния ден в София, за визитата на висшия ислямски свещеник у нас до късния следобяд в петък нямаше известие в уеб страницата на Главното мюфтийство, нито в този на турското посолство.

Мюфтии от Балканите, посланици и консули на Турция се чака да дойдат в Хасково за формалното разкриване на Ески джамия, която е най-старата настояща на Балканския полуостров, оповестява през днешния ден уеб сайтът Haskovo.net. Храмът е бил затворен за главен ремонт, траял година и половина, а средствата са обезпечени от Главното мюфтийство, прецизира изданието. Ремонтът е бил осъществен от майстори дърворезбари от Македония. Утре в 13 ч. ще се състои ритуалът по откриването на джамията, а половин час по-късно ще стартира обичайна мюсюлманска работа.

Дианетът е основна институция в Турция със 117 000 чиновници. Бюджетът на този комитет по религиозните въпроси за 2019 година е 2,1 млрд.лири и е 5 пъти по-голям от този на MIT – организацията за разузнаването. Държавната му прехрана за тази година бе увеличена с 34,4%, до момента в който тази за министерството на науката и технологиите бе орязана с 56%.

В края на март т.г. турският външен министър Мевлют Чавушоглу предизвика скандал с изявлението си в Текирдаг сега, когато българският парламент приемаше Закона за вероизповеданията, който ограничи външното финансиране за божиите чиновници. Той сподели тогава, че най-малко два пъти турската страна се е намесвала в подготовката на законовите ремонти. „ Проектът на България за ремонти в религиозния закон беше против всички типове съществени права и свободи. Турция беше принудена да се намеси и се наложи България да внесе промени “, съобщи министърът на предизборна среща с изселнически организации в Текирдаг.

Чавушоглу сподели също, че Турция работи денонощно за ползите на турските общности в чужбина и че това е един от целите на външната политика на Анкара. Последваха 5-часови диалози в Букурещ сред вицепрезидента Фуат Октай и българския министър председател Бойко Борисов, който по този начин и не получи извиненията на турската страна.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР