Ръководителят на комисия в ООН предупреди, че планът на САЩ

...
Ръководителят на комисия в ООН предупреди, че планът на САЩ
Коментари Харесай

ООН предупреди за сериозни последици от търговската война върху света

Ръководителят на комисия в Организация на обединените нации предизвести, че проектът на Съединени американски щати за повишение на митата за китайските артикули идващия месец ще има " големи " последствия за международната стопанска система, оповестява БиБиСи.

Съединени американски щати възнамеряват да усилят митата за китайските артикули, в случай че двете страни не съумеят да реализират прогрес по комерсиална договорка до 1 март.

В отчета се показва също, че американските и китайските компании няма да имат огромна изгода от протекционистките политики. Азиатските страни евентуално ще пострадат най-вече.

Съединени американски щати и Китай са вкопчени в търговски спор, в който и двете страни постановат мита на артикули за милиарди долари. През декември и двете страни се съгласиха да спрат с новите мита за 90 дни, с цел да разрешат провеждането на договаряния.

Съединени американски щати и Китай имат период до 1 март, с цел да реализиран съглашение, или Съединени американски щати обявиха, че ще покачат ставките на китайските артикули на стойност 200 милиарда $ от 10% на 25%.

Конференцията на Организация на обединените нации за търговия и развиване предизвести (UNCTAD), че ще има големи разноски, в случай че комерсиалната война ескалира.

" Последствията ще са големи. Последиците за цялата интернационална комерсиална система ще бъдат доста негативни ", съобщи Памела Коук-Хамилтън.

По-малките и по-бедните страни ще се борят да се оправят с външните шокове, сподели тя. По-високата цена на американско-китайската търговия ще накара фирмите да се реалокират от сегашните източноазиатски вериги за доставки.

Според отчета на Unctad, производителите от Източна Азия ще бъдат най-тежко наранени, като се чака стесняване на износа от района в размер на 160 милиарда $. Но предизвестява, че резултатите могат да се усетят на всички места.

" Ще има валутни войни и обезценка, стагфлация, водеща до загуба на работни места и по-висока безработица и по-важното - опцията от резултат на болест, или това, което назоваваме консервативен резултат, което води до каскада от други ограничения за деформиране на търговията ", изясни Коук-Хамилтън.

По-високата цена на американско-китайската търговия ще накара фирмите да се реалокират от сегашните източноазиатски вериги за доставки, само че отчетът демонстрира, че е малко евентуално американските компании да поемат този бизнес.

Проучването открива, че американските компании ще получат единствено 6% от 250-те милиарда $ в китайския експорт, които са обект на американските мита.

От почти 85 милиарда $ в износа на Съединени американски щати, които са обект на китайските мита, единствено към 5% ще бъдат поети от китайските компании, демонстрира изследването на Организация на обединените нации.

Проучването открива, че европейският експорт ще нарасне със 70 милиарда $, до момента в който Япония, Канада и Мексико ще имат с повече от 20 милиарда $ всяка.

Други страни, които биха могли да се възползват, са Австралия, Бразилия, Индия, Филипините и Виетнам, се споделя в отчета.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР