Ръководителят на израелското външно разузнаване Мосад Давид Барнеа е в

...
Ръководителят на израелското външно разузнаване Мосад Давид Барнеа е в
Коментари Харесай

Times of Israel: Шефовете на Мосад и ЦРУ отново са в Катар за преговори

Ръководителят на израелското външно разузнаване Мосад Давид Барнеа е в Доха, където дойде за договаряния с шефа на Централно разузнавателно управление на САЩ Бил Бърнс и високопоставени катарски чиновници, оповестява Times of Israel.

Според изданието това е  от началото на войната, той също по този начин е разговарял с висши катарски чиновници в Израел, защото Доха работи като медиатор сред Израел и " Хамас ".

На 9 ноември Ройтерс заяви, че с премиера на Катар Мохамед Ал-Тани преди последвалото съглашение за краткотрайно преустановяване на огъня и освобождението на някои заложници, взети от " Хамас ".

Настоящото посещаване идва, откакто Израел и " Хамас " се съгласиха, с цел да освободят най-малко още 20 заложници от Газа.

По-рано стана известно, че тази седмица държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен ще посети Близкия изток за трети път от началото на войната. Напоследък администрацията на Джо Байдън, която беше изправена пред остри рецензии в границите на личната си партия за оправянето си с войната сред " Хамас " и Израел, поставя обилни дипломатически старания за реализиране на спокойно разрешаване на спора.
 Блинкън: Съединени американски щати поддържат основаването на палестинска страна
Блинкън: Съединени американски щати поддържат основаването на палестинска страна

Позиция на Белия дом

Катар има намерение да удължи примирието сред Хамас и Израел въз основа на опцията групировката да освобождава 10 заложници дневно, сподели представител на катарското държавно управление.

Временното преустановяване на огъня, реализирано с посредничеството на Катар, продължава пети ден. В понеделник то беше удължено с 48 часа, през които екстремистите дадоха обещание да освобождават по 10 заложници дневно в подмяна на трима палестински пандизчии за всеки израелец.

На брифинг във вторник представителят на катарското външно министерство Маджед ал-Ансари сподели, че договарянията за освобождението на израелските бойци, държани като заложници от Хамас, могат да стартират след освобождението на цивилните.

" В момента приоритет е освобождението на цивилните заложници, дами и деца, по-късно ще пристигна ред на военните ", сподели Ал Ансари.

Той също по този начин сподели, че сега Катар не може да удостовери проекти за освобождение на повече израелски заложници с изключение на 20-те, които трябваше да бъдат освободени в две групи от по 10 през днешния ден и на следващия ден.

В момента се счита, че още към 170 души остават в ръцете на палестинските бойци - както жители на Израел, по този начин и на други страни, хванати по време на нападението против Израел на 7 октомври. Говорител на катарското външно министерство сподели, че не може да удостовери точния им брой.

По-рано групировката " Хамас " съобщи, че самите те не знаят тъкмо какъв брой хора са били отвлечни в Газа, защото някои от заложниците са били хванати от по-малки групировки, които са нахлули в Южен Израел след главните сили, и в този момент е належащо да се откри местонахождението на всички заложници.

Ал-Ансари също сподели, че е имало " минимални нарушавания " по време на примирието, само че те не са заплашили общото съглашение.

" Катар поддържа всички районни старания за реализиране на непрекъснато преустановяване на огъня в Газа ", добави катарският формален представител, отбелязвайки, че арабските страни сега координират взаимен апел към интернационалната общественост по този въпрос.
 Катар натрупа дипломатически актив, до момента в който войната в Газа е сложена на пауза
Катар натрупа дипломатически актив, до момента в който войната в Газа е сложена на пауза

Катар е неповторимо позициониран като медиатор сред Хамас, Израел и западните правителства
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР