Ръководителят на индонезийската комисия за борба с корупцията е разследван

...
Ръководителят на индонезийската комисия за борба с корупцията е разследван
Коментари Харесай

Ръководителят на антикорупционната служба на Индонезия Фирли Бахри е изправен пред обвинения в изнудване

Ръководителят на индонезийската комисия за битка с корупцията е разследван за изнудване на пари от министерството на земеделието, съгласно полицията на страната.

Аде Сафри Симанджунтак, шеф на отдела за специфични закононарушения на полицията в Джакарта, сподели в сряда, че има „ задоволително доказателства да посочим “ Фирли Бахри, ръководител на индонезийската Комисия за премахване на корупцията (KPK), „ като обвинен “ в тази ситуация с корупцията.

Симанджунтак сподели, че държавен чиновник е изнудвал пари в министерството от 2020 година до 2023 година и че индонезийските управляващи са конфискували документи за транзакция на стойност 477 730 $ при набези на две места.

Разследването против Бахри е обвързвано със случай против индонезийския министър на земеделието Сиахрул Ясин Лимпо, който беше задържан предишния месец след обвинявания, че е прибрал в джоба си повече от 800 000 $ обществени средства.

Бахри – някогашен шеф на полицията в провинциите Южна Суматра и Западна Нуса Тенгара, който стана началник на KPK през 2019 година – неведнъж е отричал да е забъркан в изнудване или рушвет.

Досега той не е задържан и полицията не сподели дали има намерение да го задържи. Ако бъде приет за отговорен по обвинявания в рушвет, той може да получи пожизнен затвор.

Съгласно закона президентът би трябвало краткотрайно да в профил от служба всеки началник на КПК, посочен като обвинен в закононарушение. Президентът Джоко Видодо сподели в четвъртък, че ще „ почете законовия развой “, когато беше запитан за обвиняванията против Фирли.

Все отново заместник-комисарят на антикорупционния орган настоя, че обвиняванията не са засегнали работата на организацията.

„ Ръководството на KPK … остава устойчиво и ангажирано да подсигурява, че KPK ще продължи да извършва отговорностите си, както е предоставено от закона за KPK “, сподели Александър Марвата в четвъртък.

Корупцията остава необятно публикувана в Индонезия, която е на 110-то място от 180 страни в последния показател на Transparency International за усещане на корупцията.

През последните години Индонезия арестува десетки държавни чиновници за подкупи.

През 2021 година някогашен министър на обществените въпроси беше наказан на 12 години затвор, откакто беше наказан за взимане на 1,2 милиона $ подкупи, свързани с хранителни помощи за небогати фамилии, наранени от пандемията от ковид.

Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР