Ръководителят на групировката “Ислямска държава” в Сирия е бил убит

...
Ръководителят на групировката “Ислямска държава” в Сирия е бил убит
Коментари Харесай

САЩ убиха главатаря на “Ислямска държава” в Сирия

Ръководителят на групировката “Ислямска държава” в Сирия е бил погубен във вторник при удар, нанесен от американски дрон, в северозападната част на страната, заяви Пентагонът, съобщи Франс прес. Махер ал Агал, показан като “един от петимата най-високопоставени” водачи на ИД е бил погубен до момента в който карал мотоциклет покрай град Джиндирес, а най-близкият му консултант е “тежко ранен”, посочи за Агенция Франс Прес представител на Централното командване на Пентагона.

Убийството на Ал Агал е следващ удар върху напъните на въоръжена ислямистка формация да се трансформира в партизанска мощ, откакто изгуби огромни територии, отбелязва Ройтерс.

През февруари висшият водач на ИД Абу Ибрахим ал Хашими ал Курайши се самовзриви по време на нахлуване на американските специфични сили в Сирия против укритието му.

Американските военни споделиха във вторник, че интервенцията е била задълбочено планувана, с цел да се подсигурява сполучливото й осъществяване. Първоначален разбор демонстрира, че няма цивилни жертви, се показва в изказване на Централното командване на Съединени американски щати.

В изказването се отбелязва също, че Ал Агал е в основата на основаването на мрежи на ИД отвън Ирак и Сирия.

Малкият град Джиндарис, наоколо до който е нанесен ударът с дрон, се намира близо до границата с Турция, показва Асошиейтед прес.

В апогея си ИД контролираше над 40 000 квадратни благи, разпростряли се от Сирия до Ирак, и управляваше над 8 милиона души. След като през 2019 година ИД изгуби съвсем напълно надзор над завзетите от групировката територии, водачите й започнаха да употребяват партизанска тактичност и съумяха “ефективно да се преструктурират организационно”, сочи разбор на основания във Вашингтон мозъчен концерн “Карнеги индаумънт фор интернешънъл пийс”.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР