Ръководителят на граничните сили на ЕС е под нарастващ натиск

...
Ръководителят на граничните сили на ЕС е под нарастващ натиск
Коментари Харесай

В ЕК гонят шефа на Frontex, излъгал ЕП и не назначил защитници на мигранти

Ръководителят на граничните сили на Европейски Съюз е под възходящ напън да подаде оставка , откакто е упрекнат от Европейската комисия , че е работил нелегално и е дал заблуждаващи доказателства на евродепутатите , оповестява " Гардиън ".

Обвиненията против Фабрис Леджери , изпълнителен шеф на Frontex, се отнасят до ненаемане на някой от 40-те чиновници, които организацията би трябвало да наеме, с цел да отбрани правата на хората, преминаващи в Европа .

Бившият френски държавен чиновник е упрекнат, че е показал обяснението си за неналичието на набиране на " чиновници по главните права " по " подвеждащ метод ", когато дава показания пред Европейския парламент предишния месец, се споделя в писмо от генералния шеф на комисията по миграция и вътрешни работи Моник Париат.

В писмото си до Леджери от 18 декември Париат твърди още, че ръководителят на граничната организация е работил " нелегално " през 2019 година, като е разгласил две разгласи за свободни работни места в Frontex без утвърждението на управителния съвет .
 Европейски Съюз подхваща твърди гранични и антиислямистки дейности
Европейски Съюз подхваща твърди гранични и антиислямистки дейности

Спира ислямистка онлайн агитация и терористично наличие, следи и задържа джихадисти

за битка с измамите, Olaf, по редица изказвания, в това число изказвания, че нейните чиновници са взели участие в изтласкването на бежанци и мигранти от водите на Европейски Съюз на гръцко-турската морска граница .

По-рано Frontex съобщи, че си сътрудничи напълно с Olaf и следствията " не допускат безусловно някаква корист ".

Комисарят по вътрешните работи на Европейски Съюз, Илва Йохансон , че е ясно, че " някои от нещата, казани от изпълнителния шеф в Екологичен потенциал, не са правилни ".

Йохансон е " доста смутена " от изказвания, направени за първи път през октомври за хипотетичното съучастничество на Frontex в противозаконни и постоянно рискови отблъсквания , целящи да предотвратят прекосяване на търсещите леговище през Егейско море , като добави, че би трябвало да има системи за докладване на злоупотреби.

Доказателствата против Frontex включват свидетелства и видеозаписи, показващи един от корабите на организацията, който маневрира рисково покрай препълнена лодка, цялостна с хора и основава талази, които ги отблъскват обратно.

Съвместно следствие от Lighthouse Reports, Bellingcat, Der Spiegel, ARD и TV Asahi документира шест случая, при които организацията взе участие или директно в отбиване, или в непосредствена непосредственост. В изказване през октомври Frontex удостовери уговорката си за попречване на връщането или противозаконните отблъсквания на хора, търсещи интернационална протекция .
 13 000 мигранти по турско-гръцката граница
13 000 мигранти по турско-гръцката граница

Гърция разгласи, че е решена да отбрани границите си

" Първият път, когато чух това, незабавно се обадих на изпълнителния шеф. Бях доста смутена и той трябваше да обясни какво в действителност се случва. Не бях доста удовлетворена от обяснението . Ето за какво аз приканих за изключително съвещание на управителния съвет и имаше няколко изключителни съвещания, както и елементарни съвещания на управителния съвет, и те поемат своята отговорност да схванат какво се случва ", изяснява някогашният швески министър Йохансон.

" Какъв тип верни процедури, които би трябвало да съществуват във Frontex. Знаем, че с подред регламента те би трябвало да имат 40 наблюдаващи на главните права до 5 декември - те нямат. Така че това също е част от нещата, които би трябвало да бъдат изяснени. За мен е на 100% ясно, че нашата лична организация би трябвало да съблюдава изцяло законодателството на Европейски Съюз и главните права ", добавя тя.

" Те също по този начин би трябвало да могат да потвърдят това по ефикасен метод и да разполагат с подобаващи процедури за докладване, с цел да се уверят, че в случай че чиновниците в задачите на Frontex са видели или са били наясно с противозаконни неща, би трябвало да има подобаващи системи за докладване . "

Миналата година Frontex , която има бюджет от 5,6 милиарда евро за идващите седем години, получи мандат да сътвори 10-хилядна въоръжена мощ , която да бъде ситуирана на външните граници на Европейски Съюз в отговор на миграционната рецесия . През последните дни организацията разкри нова униформа за защитата си.

Изпълнителният шеф на Frontex изрично отхвърли изказванията за оперативното държание на организацията по време на многократни чувания на Европейския парламент.
 Европейски Съюз призна: Екстремизмът в Европа е обвързван с неуспеха да се интегрират мигрантите
Европейски Съюз призна: Екстремизмът в Европа е обвързван с неуспеха да се интегрират мигрантите

Декларацията на вътрешните министри на страните членки на Европейски Съюз

Леджери упрекна самата Европейска комисия за закъсненията при основаването на постоянен механизъм за вътрешен мониторинг , в това число набирането на 40 специалисти по правата и за неефективната администрация .

В писмото на Париат, което е споделено с комисията на Народното събрание по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи, тя споделя, че има задоволително време и запаси разполагаем на Леджери, с цел да извърши отговорностите си. " Комисията поредно и бързо дава всички нужни насоки , с цел да разреши на организацията да реализира тази цел ", написа тя.

Софи ин`т Велд, евродепутат от демократичната група Renew Europe, съобщи, че има очевидни дефекти в структурата на организацията . " Системата е неразбория, не можете да се справите с сходно тяло, когато имате разполагаем 10 000 въоръжени хора ", сподели тя.

Говорител на Frontex разяснява, че " за жалост, някои недоразумения в толкоз взискателни времена и онлайн полемики са неизбежни ... чакаме с неспокойствие да продължим съдействието, с цел да поддържаме границите си в сигурност със значителното присъединяване на непрекъснатия корпус, като изцяло зачитаме главните права ".

" През последните месеци заместник-председателят на комисията на Европейски Съюз Маргаритис Схинас и комисарят Илва Йохансон показаха неведнъж доверие към Леджери . Управителният съвет на Frontex, който съставлява граничните управляващи на държавите-членки, не е възразил против неговото управление. Леджери не възнамерява да подаде оставка и остава твърдо решен да управлява организацията в тези предизвикателни времена . "
 Меркел е съгласна с Макрон и Курц - погват ислямистите и пазят границите на Шенген
Меркел е съгласна с Макрон и Курц - погват ислямистите и пазят границите на Шенген

Курц: Тероризмът има идеологическа основа - ислямизмът и политическият ислям
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР