Ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел се срещна с министър-председателя

...
Ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел се срещна с министър-председателя
Коментари Харесай

Орбан засили реториката си срещу ЕС на фона на замразените средства


Ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел се срещна с министър-председателя Виктор Орбан в опит да понижи възходящото напрежение, защото все по-войнственият маджарски водач заплаши да блокира основни решения по отношение на Украйна, заяви Агенция Франс Прес.

Разговорите, които Орбан дефинира като " потребни ", без да даде повече детайлности, продължиха " повече от 2 часа ", съобщи представител на Европейски Съюз.

Орбан - единственият водач на Европейски Съюз, който поддържа тесни връзки с Кремъл - заплаши да употребява правото си на несъгласие на срещата на върха на Европейски Съюз през декември, с цел да блокира помощта за разкъсваната си от война съседка и да спре кандидатурата на Украйна за присъединение към блока.

Мишел и Орбан организираха " основни полемики " във връзка писмото на унгарския министър-председател от предходната седмица, в което той прикани за " незабавно " преосмисляне на тактиката на блока за Украйна, добави служителят.

Будапеща е в несъгласие с Брюксел по цялостен набор от въпроси - от миграцията, правосъдната промяна и правата на ЛГБТ, до Украйна.

Последният залп на Орбан е нападателна евроскептична рекламна акция, включваща плакати, ориентирани против ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Докато някои анализатори разказват дейностите на Орбан в Украйна като изнудване за отблокиране на милиарди евро от замразените фондове на Европейски Съюз, други настояват, че той се пробва да активизира гласоподавателите си против " брюкселските бюрократи " преди изборите за Европейски парламент през юни - тактичност, която той е употребявал и преди други избори.

Миналата седмица Брюксел утвърди отпущането на 900 млн. евро задатък на Унгария от фонда за възобновяване от пандемията Ковид.

Но по-голямата част от парите, които Будапеща трябваше да получи, бяха спрени, до момента в който не извърши няколко условия за съблюдаване на правилата на правовата страна, които съгласно Европейски Съюз тя не съблюдава.

Брюксел замрази и 22 милиарда евро от обособени кохезионни фондове.

По-рано този месец Орбан съобщи пред своите поддръжници, че Унгария се опълчва на политиките на Европейски Съюз " с всички сили ", като твърди, че те ще доведат Европа " до крах ".

" С наближаването на предизборната акция държавното управление желае да покаже проблемите, които има намерение да промени в Брюксел ", съобщи политологът Даниел Дик от подкрепящия Орбан Институт " 21 век ".

Но Булчу Хуняди от мозъчния концерн " Политически капитал " съобщи, че Орбан се нуждае от тези " алегорични борби против външни врагове ", с цел да " поддържа базата си непрекъснато мобилизирана ".

По сходен метод националистът в последно време затвърди и позицията си против ЛГБТ общността под натиска на крайнодясната партия " Наша татковина ".

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР