Ръководителят на един от най-големите производители в Унгария призова за

...
Ръководителят на един от най-големите производители в Унгария призова за
Коментари Харесай

Политиките на Орбан предизвикват призиви Унгария да приеме еврото

Ръководителят на един от най-големите производители в Унгария прикани за приемане на еврото, откакто политиките на премиера Виктор Орбан провокираха една от най-тежките стопански рецесии в Европейския съюз през последната година.

След едногодишна криза, интервенция във валутна рецесия, най-бързата инфлация в блока и прекъсването на основното финансиране от Европейски Съюз заради демократични опасения, Унгария не би трябвало да губи време да се ангажира с присъединение към еврото и разбиране на полезностите на Европейски Съюз, съгласно Ото Синко, съглавният изпълнителен шеф на договорния производител Videoton Zrt.

„ Графикът за приемане на еврото самичък по себе си би имал стабилизиращ фактор, изключително в случай че е комбиниран с политически стъпки, които биха сключили мир с Европейски Съюз “, сподели Синко в писмен отговор на въпроси на Bloomberg.

Брюксел и Будапеща са в опълчване по отношение на демократичните полезности след повече от десетилетие на консолидиране на властта от Орбан, като опасенията за корупция и върховенството на закона проправят пътя за прекъсване на над 30 милиарда $ финансиране от Европейски Съюз.

В същото време държавното управление на Орбан се сближи с Русия и Китай, макар че огромна част от останалата част от Европейски Съюз подхваща ограничения за ограничение на тяхното въздействие.

„ Не утвърждавам самостоятелните, насочени към изток стъпки “, сподели Синко. „ Пътят на Унгария е на Запад, а не на Изток.

Докато Синко сподели, че апелът му за еврото е негово персонално мнение, а не позицията на Videoton, на която той е съсобственик, мненията са забележителни, идващи от ръководителя на компания, която е един от най-големите работодатели в Унгария и която може да се възползва от по-слабата национална валута.

Форинтът падна с повече от 30% по отношение на еврото, откогато Орбан се завърна на власт през 2010 година Отслабването му се форсира предходната година, защото рекордните предизборни разноски доведоха до скок на цените, съчетано с повишаване в целия Европейски Съюз, до момента в който незабавните ограничения на паричната политика подкопаха доверието на вложителите. Форинтът падна покрай шестмесечно дъно предходната седмица.

„ Не е правилно, че слабият форинт е единственият фокус за експортьорите “, сподели Синко, чиито 9200 служащи в компанията сглобяват всичко – от автомобилни елементи до домашен уреди за експорт към пазарите на Европейски Съюз. „ Това има смисъл единствено в случай че има икономическа непоклатимост.

Централните банкери бяха принудени да покачат лихвените проценти до 18% предишния октомври, с цел да стабилизират локалните активи в изключителна обстановка, която лиши до предходната седмица, с цел да се успокои. Този ход спря „ пълзящата евроизация “, при която в един миг съвсем половината от новите спестявания бяха направени в евро, а не във форинт, сподели през април заместник-управителят Барнабас Вираг.

Докато инфлацията се чака да се забави до едноцифрена територия преди края на годината и държавното управление вижда стопанската система да пораства от третото тримесечие, въпросът по какъв начин да циментира тези облаги, като в същото време поддържа бюджета, разкри несъгласията измежду висшите политици.

Миналия месец основни министри на Орбан влязоха в спор с централната банка по отношение на паричната политика и инфлацията, до момента в който в кабинета се появиха разделения по отношение на методите за преодоляване на рекордния бюджетен недостиг и дали еврото може да помогне.

Министърът на финансите Михали Варга даже повдигна опцията за обвързване на форинта с еврото по механизъм, който предхожда промяната на валутата. Министърът на кабинета на Орбан, Гергели Гуляс, сподели в четвъртък, че е прекомерно рано да се приказва за приемане на еврото.

Синко сподели, че седемте източноевропейски народи, които са приели еврото, откогато се причислиха към Европейски Съюз, са били по-добре по време на стопански разтърсвания, защото не са претърпели внезапно обезценяване на валутата или нужда от поддържане на високи запаси в задгранична валута. Те също по този начин понижиха шанса за " неточности на паричната политика ", сподели той.

„ Когато приказваме за приемане на еврото, мнозина приказват единствено за минусите, като да вземем за пример загубата на самостоятелност на паричната политика “, сподели Синко. " Но за какво не изброим преимуществата му? "
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР