Ръководителят на Делегацията българските социалисти в Европейския парламент Петър ВитановПетър

...
Ръководителят на Делегацията българските социалисти в Европейския парламент Петър ВитановПетър
Коментари Харесай

Петър Витанов предлага балканско обединение в рамките на ЕС

Ръководителят на Делегацията българските социалисти в Европейския парламент Петър Витанов  Петър Витанов Петър Витанов е роден на 18 април 1982 година в Сливен. Завършва Английската гимназия в София. Владее взе участие в конференция „ Напред! Силен глас в Европа “ в Мангалия, Румъния.

Ключовите тематики на полемиката бяха присъединението на България и Румъния към Шенген, районното съдействие и обстановката в Черно море на фона на войната. 

Домакините бяха показани от четирима министри - Раду Опреа, министър на стопанската система, предприемачеството и туризма, Симона Букура Опреску, министър на труда и обществената взаимност, Адриан Качиу, министър на вложенията и европейските планове и Богдан Груя Иван, министър на цифровизацията и научните проучвания.

Присъстваха още Хана Джалул Муро (Испания), вицепрезидент на Социалистическия интернационал, Титус Корлацеан, ръководител на Комисията по външна политика на румънския сенат и евродепутатът и някогашен министър Виктор Негреску. 

Предизвикателствата в района на Черно море са свързани главно с аспектите на сигурността – на доставките, за обезпечаването на пренос на артикули, развиването на инфраструктурата и нови трасета за нефт и през Каспийско море, както и създаване на различна инфраструктура за енергийни източници. Около това мнение се сплотиха участниците във форума. 

„ Съединени американски щати одобриха закон за отбрана на своите ползи в Черно море, а черноморските страни като че ли не мислят за личната си сигурност. Затова е извънредно значимо развиването на районното съдействие, тъй като единствено с обединени старания можем да защитим общия интерес на нашите жители и нашия район “, сподели Витанов.  

Петър Витанов  Петър Витанов Петър Витанов е роден на 18 април 1982 година в Сливен. Завършва Английската гимназия в София. Владее предложи възобновяване на концепцията за балканско обединяване в границите на Европейски Съюз по образеца на Вишеградската четворка. В обединяването Б3 (Балкани 3)  Гърция, Румъния и България ще могат да обединят старания в браншове като енергетика, превоз, зелени политики. Идеята беше стартирана за първи път преди десетилетие. 

„ Вишеградската четворка сподели, че обединени по районен принцип и с общи ползи, страните са по-силни, а гласът им в Европа се чува по-отчетливо “, разяснява Витанов. 

Пред румънските си сътрудници българският евродепутат посочи, че би трябвало да има мощен политически напън за приемането ни в Шенген. 

„ Сега имаме тази геополитическата опция в подтекста на войната в Украйна. Нуждаем се от консолидиран Европейски Съюз, който да не дава подправени очаквания на своите жители. Българското държавно управление би трябвало да постави оптимални старания да убеди сътрудниците си. Трябва да се употребяват всички форми на напън, тъй като следващото отсрочване на влизането ни в Шенген, ще донесе единствено съмнение и мощен евроскептицизъм “, сподели още Витанов и подсети, че българските евродепутати са положили съществени старания досега. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР