Ръководителят на британската военна лаборатория Портън Даун заяви днес, че

...
Ръководителят на британската военна лаборатория Портън Даун заяви днес, че
Коментари Харесай

Британската лаборатория не знае дали "Новичок"е произведен в Русия

Ръководителят на английската военна лаборатория Портън Даун съобщи през днешния ден, че тя не е могла да потвърди, че бойното нервнопаралитично вещество, с което бе токсичен предишния месец Сергей Скрипал, е създадено в Русия, съобщи Ройтерс.

"Ние можахме да го идентифицираме като "Новичок " и да установим, че това е военен нервнопаралитичен сътрудник ", сподели пред "Скай нюз " Гари Ейткънхед, началник на Лабораторията за отбранителна просвета и технология в Портън Даун, Англия. "Не идентифицирахме точния източник, само че сме дали научна информация на държавното управление, което след това употребява редица други източници, с цел да образува заключенията, стигнали до вас ", добави той.

Ейткънхед удостовери, че субстанцията изисква "изключително комплицирана методика за своето основаване, което е по силите единствено на страна ". Той добави, че лабораторията продължава да работи за обезпечаването на спомагателна информация, която може да помогне за "доближаване " до източника на отровата. "Но до момента не бяхме в положение да създадем това ", призна специалистът.

Пред "Скай нюз " Гари Ейткънхед изясни, че държавното управление разполага с други средства, в това число разследващи, които може да употребява, с цел да дефинира произхода на нервнопаралитичния сътрудник. "Нашата работа е да дадем научни доказателства какъв тъкмо е нервнопаралитичният сътрудник. Ние установихме, че той е от едно съответно семейство и че е за военни цели. Но не е наша работа да кажем къде е създаден ", сподели Ейткънхед.

Шефът на лабораторията в Портън Даун съобщи, че отровата, употребена против Скрипал и щерка му, не е синтезирана в тази лаборатория.

През февруари съветският дипломат в Европейски Съюз Владимир Чижов сподели в изявление за Би Би Си, че лабораторията в Портън Даун е единствено на осем благи от Солсбъри, с което загатна, че веществото е създадено там. Британското външно министерство съобщи тогава, че "няма грам истина " в думите на Чижов за Портън Даун, напомни Ройтерс.

Москва отхвърля да е забъркана в отравянето на някогашния съветски двоен сътрудник Сергей Скрипал и щерка му Юлия в британския град Солсбъри на 4 март.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР