Ръководителят на Агенцията на ООН за палестинските беженци (UNRWA), Филип

...
Ръководителят на Агенцията на ООН за палестинските беженци (UNRWA), Филип
Коментари Харесай

Шефът на Агенцията за палестинците търси пари в страните от Персийския залив

Ръководителят на Агенцията на Организация на обединените нации за палестинските беженци (UNRWA), Филип Лазарини, ще посети три страни от Персийския залив тази седмица , пробвайки се да събере поддръжка, откакто основни донори стопираха финансирането след израелските изказвания, че част от нейния личен състав е взел участие в офанзивата на 7 октомври, предава Ройтерс.

Основните донори на организацията, измежду които Съединените щати и Германия, откакто се появиха обвинявания, че към 12 от десетките хиляди в присъединяване в офанзивите на " Хамас " против Израел на 7 октомври., което накара UNRWA да предизвести предходната седмица, че може да бъде принудена да приключи активността си до края на февруари.

, че девет от забърканите са уволнени, един е мъртъв, а самоличността на другите двама се обяснява.

Генералният комисар на UNRWA Филип Лазарини съобщи в обществената медия X, че се е срещнал с външния министър на Обединените арабски емирства (ОАЕ) шейх Абдула бин Зайед ал Нахаян в понеделник, с цел да обсъдят работата на UNRWA за " опазване на стабилността в района " и даване на помощ на два милиона души в Газа.

Говорителят на UNRWA Джулиет Тума сподели пред Ройтерс, че по-късно Лазарини ще посети Катар и Кувейт по-късно тази седмица.

" Надяваме се тези, които са спрели (финансирането) да преразгледат решението си и че други също ще се отзоват на апела за помощ ", сподели тя.

Кувейт и Катар заемат номер 19 и 20 места в листата на UNRWA с 20-те най-големи донори, давайки по 12 милиона $ и 10,5 милиона $ надлежно през 2022 година Обединените арабски емирства не попадат в листата.

UNRWA, основана през 1949 година след войната към основаването на Израел, дава значими просветителни, здравни и други услуги на милиони палестинци в Газа, Западния бряг, Йордания, Сирия и Ливан. В Газа тя дава заслон на към един милион души, неотдавна разселени от спора Израел-Хамас.

Докато и частни донори оповестиха спомагателна помощ за организацията от началото на финансовата рецесия предишния месец, Тума сподели, че това не е задоволително, с цел да компенсира разликата, оценена на към 440 милиона $.

Миналата година Мадрид отпусна 18,5 милиона евро непосредствено на UNRWA , в това число 10 милиона евро, утвърдени през декември след решението за утрояване на помощта за развиване и филантропичната помощ за палестинските територии.

В петък Португалия също разгласи спомагателна помощ за UNRWA на стойност един милион евро. Министърът на външните работи Жоао Кравиньо написа в обществената мрежа X, че е значимо " да не обръщаме тил на палестинското население в този сложен миг ".
 Норвегия предизвести за
Норвегия предизвести за " необятни последици " от прекъсването на парите за UNRWA

Това би било групово наказване за палестинците в Газа, които в този момент най-вече се нуждаят от работатай
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР