Ръководителят на Африканския съюз и президент на Сенегал Маки Сал

...
Ръководителят на Африканския съюз и президент на Сенегал Маки Сал
Коментари Харесай

Маки Сал: След разговора с Путин съм спокоен относно доставките на храни

Ръководителят на Африканския съюз и президент на Сенегал Маки Сал съобщи, че е " укротен " след диалози с президента Владимир Путин по отношение на дефицита на храна, породен от военната акция на Москва в Украйна.
Владимир Путин и Маки Сал в Сочи
Путин одобри сенегалския президент в черноморската си резиденция в Сочи на 100-ния ден от офанзивата на Москва в Украйна. Недостигът на храни в международен мащаб и доставките на зърно, блокирано в украинските пристанища, бяха измежду водещите тематики в дневния ред на диалозите.

" Установих, че Владимир Путин е зает и осъзнава, че рецесията и глобите основават съществени проблеми за слабите стопански системи, каквито са африканските ", съобщи Сал пред публицисти, като добави, че си потегля от Русия " доста спокоен и доста удовлетворен от размяната на отзиви ".

Преди диалозите, които продължиха три часа, Сал помоли Путин " да осъзнае, че нашите страни, даже и да са надалеч от театъра (на бойните действия) ”, са жертви на спора „ на икономическо равнище ".

Той съобщи, че е значимо да се работи дружно, тъй че " всичко, което се отнася до храни, зърно, торове, в действителност да е отвън " западните наказания, наложени на Москва, откакто Путин изпрати войски в Украйна на 24 февруари.

В изявлението си пред репортерите преди диалозите Путин не загатна доставките на зърно, само че съобщи, че Русия " постоянно е била на страната на Африка " и в този момент желае да ускори съдействието.

" На новия стадий на развиване ние отдаваме огромно значение на връзките си с африканските страни и би трябвало да кажа, че това има избран позитивен резултат ", добави Путин.

След диалозите Путин не направи изказване.

Вашингтон и Брюксел постановиха невиждани наказания против Москва, което накара Путин да търси нови пазари и да укрепва връзките си с страни от Африка и Азия.

Кремъл заяви, че двамата водачи са разискали разширението на " политическия разговор " сред Русия и Африканския съюз, както и икономическото и филантропичното съдействие.

Изчерпателни пояснения

Говорейки пред кореспонденти по-рано през днешния ден, представителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че съветският водач ще изясни на Сал " действителното положение на нещата " по отношение на доставките на зърно, блокирано в украинските пристанища.

" Никой не блокира тези пристанища, най-малко не от съветска страна ", сподели Песков.

Путин съобщи, че Москва е подготвена да потърси способи за транспорт на зърно, блокирано в украинските пристанища, само че изиска Западът да анулира глобите.

Следващата седмица се чака съветският външен министър Сергей Лавров да посети Турция за диалози по отношение на основаването на " кулоар за сигурност " за деблокиране на износа на зърно от Украйна.

Военната акция на Москва в Украйна и множеството интернационалните наказания против Русия нарушиха доставките на торове, пшеница и други първични материали от двете страни, което докара до повишение на цените на храните и горивата.

Цените на зърнените култури в Африка, най-бедния континент в света, се покачиха внезапно поради спада на износа от Украйна, което изостри въздействието на спора и изменението на климата и провокира опасения от обществени безредици.

Организация на обединените нации съобщи, че Африка е изправена пред " невиждана " рецесия, породена от спора.

В четвъртък Чад, който няма изход на море, разгласи " изключителна обстановка с храните ", като прикани интернационалната общественост да помогне.

Корабите, натоварени със зърно, остават блокирани в Украйна, която преди февруари беше водещ експортьор на царевица и пшеница и сама осигуряваше 50 % от международната търговия със слънчогледово семе и олио.

Корабоплаването в Черно море е възпрепятствано и от поставените в него при започване на войната мини.

През 2019 година Путин одобри десетки африкански водачи в Сочи в опит да затвърди въздействието на Русия на континента.

Въпреки че в никакъв случай не е била колониална мощ в Африка, през руската ера Москва беше основен състезател на континента, подкрепяйки придвижвания за самостоятелност и обучавайки цяло потомство африкански водачи.

Връзките на Русия с Африка понижиха с разпадането на Съветския съюз през 1991 година, а през последните години Китай се трансформира в основна външна мощ на континента. /БГНЕС, Агенция Франс Прес

Сочи / Русия
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР