Ръководителите на седемте прокуратури настояха за удължаване на срока за

...
Ръководителите на седемте прокуратури настояха за удължаване на срока за
Коментари Харесай

Прокурори: Нужен е по-дълъг преходен период за завършване на делата в спецправосъдието

Ръководителите на седемте прокуратури настояха за удължение на периода за закриване на профилираното правораздаване.

Мотивите: сегашният период - 27 юли, не е задоволителен за довеждане докрай и предаване на всички стартирани каузи. Те предложиха временен педиод от 6 месеца за довеждане докрай и предаване на всички каузи на спецправосъдието.

„ От 27 юли, в случай че законът не бъде изменен, ще бъдат блокирани всички каузи, по които работим сега, защото всички магистрати и правосъдни чиновници ще бъдат преназначени. След приключване на този тримесечен период имаме 7 дни да предадем всички каузи и преписки. На процедура ще се окаже по този начин, че няма да има нито административни ръководители, нито магистрати, нито правосъдни чиновници, които да извършат тази активност ”, каза  Ивайло Ангелов - административен началник на Апелативната профилирана прокуратура.

Той съобщи, че се надяват на чуваемост: „ Бързата кучка слепи ги ражда. Колкото и политическите партии да настояват, че този закон е уравновесен не се ли промени  - на 28-ми юли ще приказваме за друго. Искаме да има спор, само че парламенът като че ли не му е комфортно да слуша. Имаше почит от профилираните органи. За първи път през кариерата ми виждам подобен удар върху независмостта на правосъдната сиситема ”, добави той. 

„ Ще настъпи безпорядък. За хората остана неразбираемо, че делата няма да се изпращат по подготвеност. Тези 3 месеца не са гратисен интервал. Неспазването на периоди автоматизирано влече нарушение на права на българските жители ”, акцентира от своя страна Валентина Маджарова - административен началник на Специализираната прокуратура. Тя изясни, че от 26-ти април до 26-май в профилираната прокуратура има над 121 нови проблема. От 26 юни до 26 юли несъмнено отново ще са толкоз и няма по какъв начин те да не се управляват.

„ Необходимо е да се направи корекция на поправката ", уточни още тя и добави, че пораждат доста нови проблеми и празноти.

Спецмагистратите считат, че техните причини не са били задоволително ясно чути в границите на правната комисия в Народното събрание.

Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР