Ръководители и представители на институции представиха докладите си пред областния

...
Ръководители и представители на институции представиха докладите си пред областния
Коментари Харесай

Издадоха предписания след проверки на язовири в Пазарджишко

Ръководители и представители на институции показаха отчетите си пред регионалния шеф Валентина Кайтазова за осъществяване на заповед за подхванатите превантивни ограничения за отбрана от нездравословното влияние на водите и недопускане на бедствени обстановки през сезона на пролетното прииждане на територията на област Пазарджик.

Язовирите в област Пазарджик са общо 99. През миналата година са осъществени 107 инспекции на място и писмено на техническото и експлоатационното им положение. Националната електрическа компания посредством дружество „ Язовири и каскади ” стопанисва няколко огромни язовира: „ Батак “, „ Белмекен “, „ Чаира “, „ Голям Беглик “, „ Беглика “, „ Тошков чарк “, „ Широка поляна “. Регулярното изпускане на води се прави след известяван на обитаемоте места ситуирани под язовирните стени, Басейновите дирекции Източнобеломорски регион и Западнобеломорски регион и ОЦ на РДПБЗН- Пазарджик. Извършва се всекидневно премерване на водното равнище на всички водохранилища и се поддържат съответните безвредни размери.

„ Напоителни системи “ – клон „ Тополница “ стопанисват язовирите „ Тополница “, “Малка Мътница “ и „ Виноградец “. Контролните размери, избрани от Министерство на околната среда и водите се следят и поддържат всекидневно. Аварийните проекти са обновени, осъществена е инспекция на спешната техника, спешните групи и спешните хранилища. Извършена е инспекция на секторите от защитните насипи и е обезпечена проводимостта на реките, стопанисвани от сдружението.

Общо 60 са язовирите на територията на област Пазарджик, стопанисвани от общините, като с най-вече язовири са общините Панагюрище – 21, Стрелча- 12 и Пазарджик – 12. След осъществените инспекции главните установени неизправности са свързани с съществуването на дървесна и храстовидна растителност по откосите на язовирните стени, мощна ерозия на водния откос, дестилация, неизправни съществени изпускатели. На притежателите са дадени наставления за отстраняването им.

Междуведомствена комисия прави предварителни огледи на речни сектори и дефинира дейностите за поддържане на нужната проводимост на коритата. През 2023 год., са почистени към 45 км., които включват сектори от реките Марица, Яворица, Луда Яна, Калаващица, Стрелчанска Луда Яна.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР