Ръкописът на Войнич е книга, която днес никое човешко същество

...
Ръкописът на Войнич е книга, която днес никое човешко същество
Коментари Харесай

Учени опитват да дешифрират „Ръкописа на Войнич“ с помощта на изкуствен интелект

Ръкописът на Войнич е книга, която през днешния ден никое човешко създание не схваща. Сега обаче евентуално ще можем да разберем какво написа в мистериозния ръкопис – с помощта на машини, основани половин век откакто е написан.

Ръкописът на Войнич, който постоянно е именуван „ най-загадъчната книга “, се състои от 240 страници, изпълнени с чужд текст, на чужд език, както и с диаграми и илюстрации. Интересното е, че до момента никой към момента не знае защо става дума в книгата.

„ Най-мистериозната книга “ е принадлежала на алхимици и императори, преди да попадне в ръцете на полския антиквар Уилфрид Войнич – от където идва и името на ръкописа.

Оттогава насам голям брой криптографи и лингвисти са се опитвали да разкрият тайните на Ръкописа на Войнич, само че всички опити са били безуспешни. Днес обаче, с помощта на канадски компютърни експерти, наподобява ще можем да узнаем смисъла му.

Учени от Университета в Албърта, Канада употребяват изкуствен интелект, с цел да декодират елементи от античния ръкопис като употребяват техника, наречена „ алгоритмично дешифриране “. Тяхната задача не е по никакъв начин лесна, както споделят самите те в своя отчет, имайки поради какъв брой малко се знае за езика, на който е написана книгата.

„ Ръкописът на Войнич е написан на незнаен за хората език, което е най-предизвикателният тип дешифриране “ – описват учените. Те тестват логаритъма си посредством 380 разнообразни превода на „ Всеобщатата декларация за правата на индивида “. След това концентрират изкуствения разсъдък върху страниците на „ Ръкописа на Войнич “, за който считат, че е написан на арабски. Изкуственият разсъдък не се съгласява с тях и твърди, че еврейският е най-вероятният първоизточник на езика, акцентирайки и други евентуални съвпадения, които не са били постоянно употребявани в Средновековието.

Учените допускат, че ръкописът може да бъде образец за подредени по азбучен ред анаграми (наречени „ алфаграми “). Те считат, че текстът е формиран от думи, в които буквите са разменени, а гласните пропуснати. Опитите за дешифриране на първите 10 страници от ръкописа демонстрират смесени резултати.

„ Оказа се, че над 80% от думите могат да се открият в еврейския език, само че към момента не знаем дали имат смисъл написани дружно “ – споделя Грег Кондрак – един от лингвистите в екипа.

Тъй като не съумяват да открият еврейски академик, който да им помогне с превода, те употребяват Гугъл Translate и въпреки че той не всеки път превежда вярно, наподобява в текста се оформя някакъв смисъл. В началните редове на главата „ Билки “, в която има няколко рисунки на растения, се появяват голям брой термини, свързани с ботаниката, в това число думи като „ фермер “, „ светлина “, „ въздух “ и „ огън “.

А по отношение на това по какъв начин стартира ръкописът – „ Тя направи рекомендации на свещеника, на индивида в къщата, на мен и на хората “ – по този начин стартира той съгласно изкуствения разсъдък. Учените към момента не са сигурни за какви рекомендации става въпрос, само че считат, че има логичност те да са свързани с ботаниката и билките.

„ Това е извънредно изречение, с което да стартира един ръкопис, само че несъмнено има някаква логичност в него “ – настояват откривателите.

Те се надяват да намерят еврейски историк, който да им помогне в по-нататъшните проучвания, с цел да не се основават единствено на догатки. Имайки поради какъв брой малко знаем към момента за „ Ръкописът на Войнич “, тяхната работа е значима диря в научния свят.

Източник: sciensealert.com

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР