Ракетният крайцер Москва, флагманът на руския Черноморски флот, който беше

...
Ракетният крайцер Москва, флагманът на руския Черноморски флот, който беше
Коментари Харесай

Руското министерство на отбраната призна: Крайцерът Москва потъна

Ракетният крайцер " Москва ", флагманът на съветския Черноморски флот, който беше развален при гърмеж на муниции, потъна.

Това оповестиха от Министерството на защитата в Москва.

" По време на евакуиране на буксир на крайцера " Москва " до пристанището на предназначение, в резултат на щета в корпуса, получена при пожара от детонацията на муниции, корабът загуби непоклатимост. В изискванията на бурно море той потъна ", се показва в известието, представено от ТАСС.

Екипажът беше евакуиран по-рано от намиращи се в региона кораби на Черноморския флот, припомнят от ведомството.

През нощта на 13 против 14 април Русия заяви, че на " Москва " е зародил пожар, който е предизвикал взривяване на част от боеприпасите. Няколко часа по-рано Украйна разгласи, че нейни сили са атакували крайцера с две противокорабни ракети " Нептун ".

Малко преди известието на съветското министерство на защитата представителят на Пентагона Джон Кърби сподели, че флагманът на съветския Черноморски флот - ракетният крайцер " Москва " - се движи на личен ход към Севастопол за ремонт.

Представителят на Министерството на защитата на Съединени американски щати удостовери, че корабът към момента е на вода, както и, че на борда е имало мощна детонация и пожар. Той акцентира, че точните аргументи за тях не са известни.

По-рано съветското министерство на защитата заяви за пожар и експлозия на муниции на крайцера, вследствие на което той е получил съществени вреди. В същото време Киев съобщи, че е блъснал кораба с две ракети.

Съветникът на украинския президент Олексий Арестович уверено твърдеше че флагманът на съветския Черноморски флот е потопен до Змийския остров.

Москва " е пуснат в употреба през 1983 година под името " Слава ". През 1996 година получава настоящето си име. Основното въоръжение на кораба са 16 установки на ракети П-1000 " Вулкан ".

В първите дни на съветската инвазия в Украйна плавателният съд взе участие в нахлуване против Змийския остров, по време на което бяха пленени 19 украински моряци. Случаят се прочу и с нецензурна имитация на украинците, отправена по радио връзка към екипажа на флагмана. Потъването на крайцера " Москва " е най-голямата загуба на съветската войска от Втората международна война насам.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР