Ракетната компания на Илон Мъск SpaceX трябва да изведе следващия

...
Ракетната компания на Илон Мъск SpaceX трябва да изведе следващия
Коментари Харесай

Руска космонавтка излита със Space X

Ракетната компания на Илон Мъск SpaceX би трябвало да изведе идващия екипаж на Международната галактическа станция в орбита в сряда, като руският космонавт Анна Кикина ще лети с двама американски и един японски астронавт към Международната галактическа станция, предава Ройтерс.

Ракетата-носител на SpaceX - Falcon 9, дружно с капсулата Crew Dragon е сложена на стартовата площадка в галактическия център " Кенеди " на НАСА в Кейп Канаверал, щата Флорида.

Четиричленният екипаж би трябвало да доближи Международната галактическа станция (МКС) след полет от към 29 часа, с цел да стартира 150-дневна научна задача на борда на орбиталната лаборатория.

Мисията, наречена Crew-5, е петият пълностоен екипаж на МКС, който НАСА изпраща благодарение на SpaceX, частна ракетна стратегия, учредена от притежателя на Tesla Илон Мъск. Тази стратегия стартира да изпраща американски астронавти в Космоса през май 2020 година



Последният екип се управлява от Никол Аунапу Ман, деец военен водач, която написа история на галактическите полети като първата жена индианка от коренното население, изпратена в орбита от НАСА, и първата жена, заела командирското място на SpaceX Crew Dragon.

Мисията Crew-5 е забележителна и с включването на руския космонавт Анна Кикина, на 38 години, единствената жена космонавт на дейна работа за съветската галактическа организация Роскосмос и единственият руснак, който ще лети на борда на американски галактически кораб на фона на световното напрежение към войната в Украйна. Последният съветски космонавт, който хвърча на борда на американски транспортен съд в орбита, направи това през далечната 2002 година с галактическа совалка на НАСА.

Кикина всъщност си замени местата с астронавт на НАСА, който зае мястото си на борда на " Союз "   предишния месец съгласно ново съглашение за споделено пътешестване, подписано от НАСА и Роскосмос през юли. Кикина ще бъде едвам петата рускиня, изпратена в Космоса.

Командирът Ман, 45-годишна, полковник от Корпуса на морската пехота на Съединени американски щати и пилот-изтребител, взела участие в бойни задачи в Ирак и Афганистан, има магистърска степен по инженерство и е специализираlа в механика на флуидите.

Като регистриран член на племето Вайлаки от индианските племена от Кръглата котловина, Ман ще стане първата индианка, която лети в Космоса. Единственият различен радикален американец, изстрелян в орбита, беше Джон Херингтън, който хвърча на задача на совалката през 2002 година

Другият американец в екипажа е сътрудника на Ман от НАСА и новобранец в галактическите полети Джош Касада, 49-годишен, авиатор от Военноморски сили на Съединени американски щати и тестов водач с докторска степен по физика на частиците с висока сила.

Екипажът с добавя с астронавта на японската галактическа организация JAXA, ветеранът Коичи Ваката, на 59 години, специалист по роботика, който лети за пети път в Космоса.

Екипажът на Crew-5 ще бъде посрещнат от седемте сегашни жители на МКС - екипът на Crew-4, състоящ се от трима американци и италиански астронавт, която е и пълководец на МКС сега, както и двама руснаци и астронавтът на НАСА, който хвърча с тях в орбита на полет на " Союз ".

Новопристигащите са натоварени с провеждането на повече от 200 опита, доста от тях фокусирани върху медицински проучвания, вариращи от 3-D " био-отпечатване " на човешка тъкан до проучване на бактерии, култивирани в микрогравитация.

МКС, с дължината на футболно игрище и най-големият неестествен обект в Космоса, е непрестанно населяван от ноември 2000 година Тя е ръководена от управителен от Съединени американски щати и Русия консорциум, който включва Канада, Япония и 11 европейски страни.

Станцията е основана частично, с цел да усъвършенства връзките сред Вашингтон и Москва след разпадането на Съветския съюз и края на съперничеството от Студената война, което подтиква първичната галактическа конкуренция сред Съединени американски щати и Съветския съюз.

Но съдействието сред НАСА и " Роскосмос " беше подложено на тестване както в никакъв случай до момента, откакто Русия нахлу в Украйна през февруари на фона на широкообхватните наказания против Москва.

По време на брифинг с НАСА и SpaceX в понеделник, високопоставения чиновник на " Роскосмос ", Сергей Крикальов - последният руски космонавт останал в Космоса след разпада на Съюз на съветските социалистически републики сподели, че неговата организация има утвърждението на Москва да продължи с МКС до 2024 година и се надява да обезпечи " позволение " на Кремъл да продължи партньорството, до момента в който Русия не построи нова галактическа станция.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР