Ракетата носител Союз-2.1а, която за първи път от 45 години

...
Ракетата носител Союз-2.1а, която за първи път от 45 години
Коментари Харесай

Ракета Союз с 38 сателита излетя от Байконур

Ракетата притежател " Союз-2.1а ", която за първи път от 45 години промени цветовата си гама от сиво-оранжево на бяло-синьо, излетя от космодрума Байконур.

Изстрелването беше планувано за 20 март, само че беше отсрочено с два дни. Според източници на " Новости " в ракетно-космическия бранш, повода е скок на напрежението в системата за зареждане на стартовия комплекс и нуждата от повторна инспекция на ракетните системи.

В 8:17 часа разгонния блок " Фрегат " с 38 спътника от 18 страни се отдели от третата степен на ракетата. Първо, той ще достави южнокорейския сателит за наблюдаване на Земята CAS500-1 до целевата орбита, за което ще извърши две включвания на задвижващата система. Планират се още две включвания на мотора на разгонния блок 10:35 до 10:37 часа, когато четири японски спътника GRUS би трябвало да се отделят от " Фрегат ".

След включването на още два мотора от 13:13 до 13:53 часа по московско време се чака отделянето на останалите 33 спътника: южнокорейските KMSL, Pumbaa и Timon, японския ELSA-d, NAJM-1 и KSU CubeSat от Саудитска Арабия, DMSAT -1 от ОАЕ, три израелски ADELIS-SAMSON, два канадски Kepler, бразилския NANOSATC-BR2, четири немски Beesat, холандския Hiber-3, италианските SIMBA и Unisat-7, съветските CubeSX-HSE, CubeSX-Sirius-HSE и OrbiCraft-Zorkiy, словашкия GRBAlpha, английския LacunaSat-2B, испанския 3B5GSAT и тунизийския Challenge One.

За това изстрелване ракетата " Союз " беше пребоядисана: вместо в обичайните сиво и оранжево, тя се появи в бяло и синьо. Преди това в цялата история на полетите от 1966 година (1087 изстрелвания с всички модификации) " Союз " е пребоядисан единствено един път - през юли 1975 година, с цел да изстреля пилотиран галактически транспортен съд с космонавти Алексей Леонов и Валери Кубасов по програмата " Союз-Аполон ". Тогава ракетата побеля.

Както описаха от пресслужбата на компанията оператор на изстрелването " Главкосмос изстрелващи услуги ", моделът за новото оцветяване беше моделът на ракетата " Восток ", която се намира във ВДНХ. Първият космонавт Юрий Гагарин излетя на такава ракета преди 60 години.

Това изстрелване е четвъртото галактическо изстрелване в Русия от началото на годината. Общо тази година, по думите на Дмитрий Рогозин, общоприет шеф на " Роскосмос ", са планувани 29 изстрелвания.

А за Главкосмос стартови услуги, които Роскосмос е упълномощил да подписва контракти за изстрелване на галактически кораби от съветски космодроми, това е първото комерсиално изстрелване. Второто е планувано за 2022 година - тогава би трябвало да бъде изстрелян южнокорейският сателит CAS500-2.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР