Ракетата-носител Съюз-2.1б, която трябваше да изведе на орбита 36 британски

...
Ракетата-носител Съюз-2.1б, която трябваше да изведе на орбита 36 британски
Коментари Харесай

Русия спря изстрелването в космоса на 36 британски спътника OneWeb

Ракетата-носител " Съюз-2.1б ", която трябваше да изведе на орбита 36 английски информационни спътника OneWeb на 5 март, е свалена от стартовата площадка на космодрума " Байконур ". Това заяви съветската държавна корпорация Роскосмос в петък, представена от ТАСС.

" Ракетата-носител е свалена от стартовата площадка, в скоро време ще бъде превозена към монтажно-изпитателния корпус ", написа в известието.

По-рано генералният шеф на Роскосмос Дмитрий Рогозин подреди да бъде спряна подготовката за изстрелването на спътниците OneWeb от космодрума Байконур, откакто западните сътрудници са отказали да дават юридически гаранции, че апаратите няма да бъдат употребявани за военни цели, както и да извадят държавното управление на Англия като акционери в OneWeb. Поради тази причина Рогозин е заповядал да бъде прекъсната подготовката за изстрелването на тези спътници от космодрумите " Байконур ", " Восточный " и " Куру ".

Пускът на ракетата " Съюз-2.1б " със спътниците OneWeb от Байконур бе плануван за 5 март в 01:41 московско време. Нискоорбиталните галактически апарати са предопределени за обезпечаване на наземните консуматори с високоскоростен интернет посредством директна сателитна връзка. Всички спътници на OneWeb, които досега са на орбита, са изведени с съветски ракети " Съюз ".

По-рано бе обявено, че за 2022 г са планувани общо седем изстрелвания на спътници OneWeb. Към 4 март е сбъднат един пуск от космодрума " Куру ".

Превод и редакция: Епицентър.БГ

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР