Ракетата на НАСА Space Launch System (SLS), предназначена да отведе

...
Ракетата на НАСА Space Launch System (SLS), предназначена да отведе
Коментари Харесай

$6 млрд. повече, 6 години по-късно. Artemis на НАСА продължава да буксува

Ракетата на НАСА Space Launch System (SLS), предопределена да води още веднъж астронавти до Луната, е надхвърлила авансово заложения бюджет и изостава от първичния си график, сочи нов одит, представен от Engadget. И това не е единствената неприятна вест за организацията, откакто излиза наяве, че се планува " в допълнение увеличение на разноските и графика ", което евентуално може да заплаши цялата задача Artemis, в случай че проблемите не бъдат решени.     Очаква се разноските на НАСА за водещата ѝ лунна стратегия да доближат 93 милиарда $ до 2025 година, в това число 23,8 милиарда, които към този момент са изразходвани за системата SLS до 2022 година Това съставлява " 6 милиарда $ нарастване на разноските и над шест години закъснение на графика по отношение на първичните прогнози на НАСА ", се показва в отчета.    

Системата SLS, която най-сетне записва сполучлив старт през ноември 2022 година, употребява четири мотора RS-25 на изстрелване, като в запаса ѝ влизат и 16 такива, свалени от пенсионирани галактически совалки. След като те се изчерпят (всички мотори на SLS са изчерпаеми), НАСА ще премине към мотори RS-25E, които се построяват от Aerojet Rocketdyne и за които се допуска, че ще бъдат с 30% по-евтини и с 11% по-мощни. Мисията употребява и твърдогоривен ракетен ускорител, възложен от Northrop Grumman.  
По-старите технологии обаче се оказва, че по никакъв метод не оказват помощ за бюджета, както НАСА очакваше, показва още Engadget и цитира резултатите от одита, съгласно които: " Тези нараствания на разноските се дължат на взаимосвързани проблеми като да вземем за пример догатките, че потреблението на наследени технологии от стратегиите Space Shuttle и Constellation ще докара до обилни икономии на разноски и периоди спрямо създаването на нови системи за SLS. Но сложността на създаването, актуализирането и консолидираното на нови системи с наследените съставни елементи се оказва доста по-голяма от предстоящото. "     

Пример за това е акомодацията на 16-те наследени мотора, от които едвам 5 са приключени. Трудностите при увеличението на тяхната мощ в последна сметка визира и контракта за ускорителите. Именно те, на собствен ред, се трансформират в най-големият проблем, откакто инвестициите  за тях са се нараснали от 2,5 милиарда на 4,4 милиарда $ и са забавили графика с пет години. Главният контрольор, провел одита, също по този начин показва, че подписаните контракти с доставчиците не са закрепени, което им разрешава по-лесно да завишават нужните им бюджети.  
Проектът Artemis е основан на програмата Constellation, която започва през 2005 година за завръщане на Луната до 2020 година и вероятно пътешестване до Марс. 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР