Ракетата, която уби двама души в Полша, вероятно не е

...
Ракетата, която уби двама души в Полша, вероятно не е
Коментари Харесай

Реакции на международната общност след инцидента в Полша

" Ракетата, която умъртви двама души в Полша, евентуално не е била изстреляна от Русия. "

Това сподели президентът на Съединени американски щати Джо Байдън в сряда, представен от Ройтерс. Байдън организира диалози с водачи на западни съдружници на фона на опасенията, че спорът в Украйна може да се популяризира в прилежащи страни. Запитан дали е прекомерно рано да се каже дали ракетата е била изстреляна от Русия, Байдън сподели:

" Има предварителна информация, която оспорва това. Не желая да го споделям, до момента в който не го проверяваме изцяло, само че е малко евентуално в сходство страекторията (на ракетата), да е изстреляна от Русия, само че ще забележим. "

Полският президент Анджей Дуда също сподели пред кореспонденти по-рано, че това е " най-вероятно съветска ракета ", само че няма съответни доказателства кой я е изстрелял. Според Дуда случаят е еднократен, оповестява Ройтерс.

Британският министър председател Риши Сунак и канадският министър председател Джъстин Трюдо разговаряха с украинския президент Володимир Зеленски, с цел да подчертаят значимостта от цялостно следствие на ракетения удар против Полша, оповестиха от офиса на Сунак в сряда, осведоми Ройтерс.

Германският канцлер Олаф Шолц сподели в сряда, че ракетният удар в Източна Полша би трябвало да бъде изцяло разследван, преди да бъдат направени изводи. В заключителното си изказване след срещата на върха на Г-20 в Бали Шолц дефинира като позитивен знак предлагането на Съединени американски щати да оказват помощ на Полша с следствието, предава Ройтерс.

" Литва ще поддържа интензивно разполагането на противовъздушна защита по полско-украинската граница. Ситуацията удостоверява, че това е вярното решение и се нуждае от бързо осъществяване ", сподели президентът на Литва Гитанас Науседа пред кореспонденти, представен от Ройтерс. Науседа добави още, че това се отнася и за останалата част от източния фланг.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че НАТО следи деликатно ситуацията и държавите-членки поддържат тясна връзка между тях.

Цитиран от " Франс прес ", генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш сподели, че е от " основно значение да не се стига до ескалация на войната в Украйна ".

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи във видеообръщение, че Европейска комисия е подготвена да помогне на Полша в следствието.

Всички страни би трябвало да " запазят успокоение и да демонстрират въздържаност при актуалните условия ", сподели говорителката на китайското външно министерство Мао Нин на постоянен брифинг в сряда, разяснявайки падналата в Полша ракета, оповестява Ройтерс.

" Това, че Русия споделя, че няма нищо общо с тях, и фактът, че (президентът на Съединени американски щати Джо) Байдън споделя, че тези ракети не са съветско произвеждане, демонстрират, че това няма нищо общо с Русия ", сподели турският президент Реджеп Ердоган на конференция по време на срещата на Г-20 в Бали, представен от Ройтерс.

Според американски чиновници първичните открития допускат, че ракетата, блъснала Полша, е била изстреляна от украинските сили против наближаваща съветска ракета, заяви " Асошиейтед прес ", цитирайки почитан чиновник на американското разузнаване, който сподели, че гърмежът се дължи на съветски ракети.

Междувременно съветското министерство на защитата отхвърли каквито и да било съветски ракети да са улучили полска територия, описвайки сходни известия като " умишлена провокация, ориентирана към ескалиране на обстановката ". Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че няма информация за детонация в Полша. Ръководителят на непрекъснатата задача на Русия в Организация на обединените нации Дмитрий Полянски съобщи в своя канал в Телеграм, че " има опит за провокиране на директен боен конфликт сред НАТО и Русия с всички последствия за света ", осведоми Ройтерс.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР