Ракетата Falcon Heavy на SpaceX изстреля огромен интернет сателит EchoStar

...
С непрекъснато нарастващото търсене на достъп до интернет EchoStar изстреля
Коментари Харесай

С непрекъснато нарастващото търсене на достъп до интернет EchoStar изстреля нов мощен комуникационен сателит късно в петък върху ракета Falcon Heavy на SpaceX, която ще предоставя широколентова услуга в почти 80% от Северна и Южна Америка.

Два дни по-късно след търкане в последната минута в сряда, първата степен на Falcon Heavy, съставена от три свързани заедно Falcon 9 бустера, изрева оживявайки със светкавичен взрив на пламтящ отработен газ в 23:04 ч. Източно време.

Миг по-късно, със своя двигател 27, генериращ повече от пет милиона паунда тяга, ракетата величествено се изкачи от историческата площадка 39A в космическия център Кенеди във Флорида, организирайки грандиозно нощно шоу за жителите на района и туристите, докато се извиваше на изток над Атлантическия океан.

Две минути и половина по-късно двата странични бустера, извършващи третия си полет всеки, се отлепиха, обърнаха курса и отлетя обратно към мястото за изстрелване, извършвайки също толкова зрелищни кацания рамо до рамо в станцията на космическите сили Кейп Канаверал, докато звукови гърмежи, подобни на пушка, гърмяха по Космическото крайбрежие.

Междувременно централната основна степен , беше изхвърлен няколко мига след като страничните ускорители излязоха и полетът продължи с мощността на единствения двигател, захранващ втората степен на Falcon Heavy. За достигане на планираната орбита за разгръщане бяха необходими три задействания на двигателя на горната степен през следващите три часа и половина.

Ако всичко върви добре, тласкащите устройства на борда на сателита Jupiter 3 ще завъртят орбитата на надморска височина от 22 300 мили над екватора на 95 градуса западна дължина. На тази „геосинхронна“ височина сателитът ще отнеме 24 часа, за да завърши една орбита, изглеждайки неподвижен над западното полукълбо.

Накланяйки везните с повече от девет тона, Юпитер 3, известен също като EchoStar 24, се смята за най-тежкия търговски комуникационен сателит, изстрелван някога. Със слънчеви панели, простиращи се на 127 фута от върха до върха, сателитът с размер на автобус ще предоставя широколентова услуга чрез дъщерното дружество на EchoStar, Hughes Network Systems. Xplorenet Communications, дългогодишен партньор на Hughes, ще предоставя услуги в цяла Канада.

Сателитите на EchoStar представляват алтернативен подход към базирания в космоса интернет, използвайки няколко много мощни станции за предаване на данни на голяма надморска височина, за разлика от хиляди малки спътници в ниска околоземна орбита, като системата Starlink на SpaceX и планираните спътници Kuiper на Amazon.

Системите на ниска надморска височина осигуряват високи скорости и ниска латентност, прехвърляйки интернет активността на потребителя от един сателит на друг, докато ивица над главата. Геосинхронните спътници са много по-далеч и сигналите отнемат повече време, за да изминат разстоянието. Но не са необходими прехвърляния и множество лъчи предоставят относително бърза услуга в зони с голямо търсене.

„Геостационарният сателит е доказан, изпитан е във времето и те са страхотни при разполагането на плътен широколентов капацитет точно там, където нашият клиентите се нуждаят най-много от него,” каза Шарин Неренберг, вицепрезидент на корпоративните комуникации на EchoStar, пред Spaceflight Now.

„Юпитер 3 е проектиран да прави точно това. Беше проектиран по поръчка, за да осигури възможно най-голям капацитет ние знаем, че нашите клиенти наистина се нуждаят от това."

Той е проектиран да прави това с 300 управляеми „точкови лъча", които могат да осигурят широколентов достъп до целеви местоположения в Северна и Южна Америка, където търсенето е най-високо, измествайки лъчите от точка да насочи, както трафикът изисква.

„Разполагането на тези много малки, плътно концентрирани точкови лъчи ни позволява да насочваме капацитета в конкретните области, където нашите клиенти имат най-голяма нужда от него,“ според уеб сайта на EchoStar.

„С покритие от Канада, САЩ, Бразилия и цяла Южна Америка, Jupiter 3 ще разшири обхвата на нашата сателитна интернет услуга HughesNet до почти 80 процента от населението в Америка.“

Построен от Maxar, Jupiter 3 ще се присъедини към два по-малко мощни спътника от серия Юпитер, които вече са в орбита. Новият сателит има капацитет от повече от 500 гигабайта в секунда, доставяйки до един гигабайт на точков лъч и 100 мегабайта в секунда за крайните потребители.

Изстрелването в петък беше едва седмото от Falcon Heavy и трети досега тази година. Последното предишно изстрелване на тежкотоварната ракета на 30 април изведе в орбита друг геосинхронен широколентов сателит – ViaSat-3.1 – но огромната мрежеста антена на този космически кораб не успя да се разгърне напълно и релейната станция може да е пълна загуба.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР