Ракът винаги е неканен, а в повечето случаи – и

...
Ракът винаги е неканен, а в повечето случаи – и
Коментари Харесай

Генетичен тест ще определя риска от рак на гърдата


Ракът постоянно е натрапен, а в множеството случаи – и непредвиден. Това обаче не може да се каже за рака на млечната жлеза. Естествено, има огромен брой случаи на непринудено появило се онкологично заболяване. Статистиката и задълночените проучвания обаче разкриват, че колкото по-голяма наследствена обремененост има една жена, толкоз по-голям е рискът тя да заболее от рак на гърдата.

Наличието на близка родственица – майка, баба, вуйна – боледувала от подлото заболяване е сигнален сигнал за една жена да бъде изключително бдителна и старателна по отношение на профилактичните прегледи.

Тази връзка слага голям душевен товар върху плещите нормално на млади дами и постоянно ги принуждава да живеят в неустановеност . Науката дава отговор на този проблем с идентификацията на гените BRCA1 и BRCA2 , разновидностите в които усилват неведнъж риска от рака на гърдата.

Това изобретение има голямо позитивно въздействие върху профилактиката, що се касае до пациентките от рисковте групи, които могат да се подложат на проучването. От друга страна, то слага и други тежки въпроси – при съществуване на разновидности да се прибягва ли до мастектомия и даже – премахване на яйчниците, маточните тръби и матката?
Свързани публикации.. Рак на гърдата - кое зависи от нас? 0 BRCA разновидности – предиктивен биомаркер при рак на гърда и яйчници. Персонализирана медицина 0 Наследствен разпръснат рак на стомаха – в 39% се комбинира с рак на гърдата 0

Екип от експерти в Манчестър считат, че всяка жена има право на осведомен избор и са се посветили на това да дефинират какъв тъкмо риск носи разновидността при обособените пациентки. За в този момент се счита, че той може да варира сред 30% и 90% .

Крайният резултат се получава още от информация като компактност на тъканта на гърдата, възраст на настъпване на пубертета и на раждане на първото дете и други, които сумарно образуват риска.

Екипът дефинира откритието като огромна стъпка и считат, че може да понижи броя на непотребните мастектомии . Споделят още, че идната крачка ще е да се търси метод за установяване на риска измежду цялата популация, а освен в целевите рискови групи.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР