Ракът на гърдата се развива, когато клетките в гръдната тъкан

...
Ракът на гърдата се развива, когато клетките в гръдната тъкан
Коментари Харесай

Как да не пропуснете началото на рака на гърдата

Ракът на гърдата се развива, когато клетките в гръдната тъкан стартират да се разделят неконтролируемо, разпространявайки се в близките тъкани.

Една от аргументите за образуването на рак са разновидностите в гените BRCA1 и BRCA2. Според научни проучвания разновидностите в гена BRCA1 предизвикват 56-87% от риска от развиване на рак на гърдата на 70-годишна възраст и 33-50% на 50-годишна възраст.

Гените BRCA1, BRCA2 най-често се предават генетично. Ако вашите родственици по първа линия са имали рак на гърдата – майка, баба, вуйна, сестра, добре е да се изследвате за гените BRCA1 и BRCA2. Разбира се, съществуването им не значи, че сигурно ще се разболеете от рак, само че рискът е нараснал. За да не пропуснете възможна поява на болестта в бъдеще, значимо е от време на време да се подлагате на ултразвукова диагностика или мамография.

Тестването за съществуване на гени се прави еднократно.

Сред аргументите за развиването на рак на гърдата са:
• Липса на бременност през целия живот
• Първа бременност и раждане след 40 години
• Отказ от кърмене
• Ранно начало на менструация - до 12 години
• Късна менопауза - след 55 години
• Затлъстяване
• Злоупотреба с алкохол
• Продължително пушене
• Предишен рак на гърдата, рак на яйчниците
• Възраст - след 50-годишна възраст се усилва рискът от развиване на рак на гърдата
• Дългосрочна хормонална терапия

Повече от половината тумори са чувствителни към естрогенните хормони. Нивата на естроген се покачват преди овулацията и понижават няколко дни преди менструацията. Бременността и кърменето блокират производството на естроген, спирайки менструацията. Менструалната пауза продължава най-малко девет месеца, което се равнява на девет менструални цикъла. Жените, които не са раждали деца, нямат тази пауза. Тоест, повече менструални цикли - по-висок риск от рак.

Профилактика и диагностика

Най-добрата предварителна защита против рак на гърдата е годишната мамография. Традиционно до 40 години се прави ултразвукова диагностика, след 40 години - мамография.
С възрастта структурата на млечната жлеза се трансформира - губи се плътността, усилва се количеството на мастната тъкан. Мамографията пресъздава гръдната тъкан по-ясно от ултразвуковата диагностика. Но, съгласно лекарите, мамографията може да се извърши до 40 години.

Необходимо е да се ревизират млечните жлези всяка година след образуването на гърдите.

Препоръчва се самоизследване на гърдите всеки месец на 5-7-ия ден след края на менструацията в същия ден. Самоизследването обаче не е същото като обзор от доктор. Една жена може да усети формираното уплътнение, да забележи увеличаване на гърдите, да забележи прибраното зърно. Такива признаци могат да демонстрират развиването на рак във втори, трети или четвърти стадий. Но при някои дами ракът на гърдата не е съпроводен от появяването на такива признаци. При профилактичен обзор лекарят може да види рак даже в нулевия етап на развиване, т.е. доста преди появяването на признаците, което доста покачва възможностите за сполучливо лекуване и ремисия.

Мъжете рядко развиват рак на гърдата, само че, в случай че го развият, при тях всичко се случва по-бързо от дамите, тъй като имат по-малко гръдна тъкан. Така раковите кафези бързо се популяризират в близките тъкани. Болестта протича, като предписание, в нападателна форма.

Ракът на гърдата не се развива заради носене на сутиен, ястие на захар, кафе или глутен. В 90% от случаите поражда непринудено, без значение от възрастта и пола.

За да не пропуснете началото на развиването на заболяването, запишете си час при мамолог. Не разчитайте на неналичието на клинични признаци на болестта. Погрижете се за себе си през днешния ден, а не когато е към този момент прекомерно късно!

Лора Костова, основен редактор на happy-woman.bg
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР