Ракът на гърдата е един от трите най-често срещани вида

...
Ракът на гърдата е един от трите най-често срещани вида
Коментари Харесай

10 съвременни мита за рака на гърдата

Ракът на гърдата е един от трите най-често срещани типа рак при дамите. Всяка година с това заболяване се диагностицират 2 милиона дами по света. Според Световната здравна организация (СЗО), през 2018 година от рак на гърдата са умряли към 627 000 дами, което съставлява 15% от всички смъртни случаи от рак измежду дамите. Статистиката е мрачна. Ранното разкриване обаче може да промени разликата сред живота и гибелта. Разбира се, има и доста погрешна информация, обвързвана с тази болест и с рисковите фактори. Октомври е месецът за информираност за рака на гърдата. Турският вестник „ Сабах” в собствен материал се пробва да отдели обстоятелствата от измислиците.

Мит: Носенето на сутиен може да аргументи рак на гърдата
Факт: Носенето на стегнати сутиени с банели или всевъзможен различен вид сутиен не предизвиква рак. Въпреки че някои настояват, че носенето на плътно долни дрехи въздейства отрицателно върху процеса на лимфодренаж в тъканите на гърдата, няма нито биологична причина, нито някакви научни доказателства за връзка сред двете неща. Ако носите прекомерно стеснен сутиен, по кожата ви може да останат зачервявани, които би трябвало да изчезнат след няколко минути. Така че дали да носите сутиен, или не е въпрос на персонален избор.

Мит: Използването на дезодорант може да аргументи рак на гърдата
Факт: През последните години се разпространяваха разнообразни плашещи теории, свързани с алуминия в дезодорантите. Това се дължеше на изказванието, че химикалите в дезодорантите и антиперспирантите се всмукват в кожата и напълно предотвратяват опцията токсините да изоставен организма. Опитите обаче демонстрират, че такива химикали образуват единствено краткотрайни „ тапи “ в потния канал, които стопират или забавят потока на потта, само че по-късно се отделят с естественото обособяване на клетките на кожата. Нито Американското или Канадското общество за битка с рака, нито английският Институт за проучване на рака, както и която и да е надеждна здравна институция не са разкрили доказателства, свързващи потреблението на дезодорант с нараснал риск от рак на гърдата Единственото предизвестие по отношение на алуминия в дезодорантите е, че той може да провокира раздразнение при хора с сензитивна кожа.

Мит: В фамилията ми няма случаи на рак на гърдата, тъй че няма да се разболея
Факт: Генетиката може да бъде превъзходен фактор за попречване и засичане на някои типове рак на гърдата, само че единствено 15% до 20% от случаите са свързани с фамилна анамнеза за болестта. Дори в случай че в фамилията ви няма човек с рак на гърдата, отново можете да се разболеете. И противоположното - това, че майка ви, сестра ви или щерка ви са имали рак на гърдата, не значи безусловно, че и вие ще имате.

Мит: Твърде млада съм, с цел да имам рак на гърдата
Факт: Една на всеки шест дами в Турция, диагностицирани с рак на гърдата, е на възраст сред 20 и 30 години. Рискът от рак на гърдата се усилва с възрастта, само че това не значи, че младежите са застраховани.

Мит: Мъжете не могат да се разболеят от рак на гърдата
Факт: Въпреки че мъжете си мислят, че са в сигурност, статистиката демонстрира, че на всеки 100 души, диагностицирани с рак на гърдата, един е мъж.

Мит: Нямам бучки в гърдите, което значи, че нямам рак
Факт: Ракът на гърдата не се демонстрира единствено под формата на бучки в тъканите на гърдата. Ракът може да се прояви с доста разнообразни признаци като бучки в подмишницата, промени в размера или външния тип, удебеляване на кожата или отичане на гърдите, вдлъбнатини или отоци, зачервяване или лющене на кожата в и към зърното, болежка и приключване на секрет или кръв от зърната.

Мит: Бучките от рак на гърдата са безболезнени
Факт: Въпреки че нормално се предлага на пациентите да търсят безболезнени подутини и бучки като първи признаци на рак, 10% до 20% от случаите могат да се проявят с съпътстваща болежка. Болката не е аршин, от който може да се заключи дали става въпрос за раково образувание. Наличието на такава маса е задоволително, с цел да бъдат назначени клиничен обзор и образна диагностика, а лекарите могат да оказват помощ за откриването на рака, преди той да се трансформира в още по-голям израстък.

Мит: Не мога да върша мамография преди да навърша 40 години
Факт: Въпреки че на хора без фамилна анамнеза за рак на гърдата и без ранни признаци се предлага да не се подлагат на мамография преди 40 години, в случай че пациентът забележи признаци на раково развиване, лекарите могат да поръчат такава. Медицинските управления поучават дамите с фамилна анамнеза за рак на гърдата да вършат мамография 10 години преди възрастта, на която е бил диагностициран съответният член на фамилията.

Мит: Двойната мастектомия ще ме избави от рак
Факт: Ако имате фамилна анамнеза за рак на гърдата и носите наследствена разновидност в гените BRCA1 и BRCA2, може би обмисляте двойна мастектомия. Това обаче не подсигурява безусловно, че ракът няма да се появи другаде, да вземем за пример в лимфните възли. За страдание рискът в никакъв случай не е нулев, макар че понижава фрапантно възможностите ви.

Мит: Ако се храня вярно, спортувам, не пуша и не пия алкохол, няма да получа рак на гърдата
Факт: Може да вършиме всичко „ както би трябвало “ и да се грижите за душата и тялото си, само че въпреки всичко може да получите рак на гърдата. Въпреки че можем да направляваме някои рискови фактори като заседналия метод на живот, наднорменото тегло и неналичието на здравословен режим на сън, има други, които просто не можем да направляваме.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР